top of page

Аналіз роботи Харківської облради за 2019 рік: 17 депутатів можуть втратити мандати

Оновлено: 19 лют. 2020 р.

Через пропуски сесій та засідань комісій депутатами Харківської обласної ради у 2019 році мандати за народною ініціативою можуть втратити 17 обранців. Серед найбільших “прогульників” опинилися підозрюваний у розкраданні землі Альберт Кононенко та екс-голова Адміністрації Президента Ігор Райнін. Вікликати можуть і керівників філіалу “Укрзалізниці” та підприємства “Хартрон”, які, згідно відповіді прес-служби партії “Відродження”, пропустили засідання обласної ради через роботу.


Цікаво, що за результатами каденції 2018 року “кандидатів на відкликання” було лише 8.


Відповідно до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, депутати зобов’язані відвідувати всі без виключення сесії та засідання постійних комісій, членами яких вони є. Обранець, який пропустив понад 50% засідань сесій або комісій за рік каденції, може бути відкликаний за народною ініціативою.


Проаналізувавши офіційні протоколи комісій та результати поіменного голосування Харківської обласної ради за 2019 рік, ми з’ясували які саме депутати можуть втратити мандати. Фракції і депутатські групи зазначені на середину 2019 року.



Абсолютним прогульником виявився Альберт Кононенко, який входить до фракції “Відродження”. Він пропустив всі засідання своєї постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування, членом якої він є. Також він був відсутній на всіх пленарних засіданнях обласної ради у 2019 році.


З відкритих джерел відомо, що 25 вересня 2018 року прокуратура Харківської області почала досудове розслідування проти депутата за підозрою у незаконному заволодінні близько 400 млн грн через земельну оборутку по так званій “кооперативній схемі”. За даними прокуратури депутат Кононенко з того часу може переховуватися у Росії. В Україні він відсутній більше року, але при цьому свій депутатський мандат не склав.


Нам вдалося зв’язатися з депутатом Кононенком через месенджер у Facebook. Він так прокоментував свою відсутність на засіданнях комісій і сесій облради:


“Я не наблюдал, а принимал посильное участие в работе облсовета”.


На запитанняЯким чином приймали, якщо не були присутні?” відповів:


“У Вас есть замечательная возможность ознакомится с нормативно-правовыми актами, регламентирующими работу облсовета и, соответственно, увидеть как я мог принимать участие в его работе”.


Варто відзначити, що в Законі України “Про статус депутатів місцевих рад” йдеться, що обранець, який пропустив понад 50% засідань сесій чи комісій за рік каденції, може бути відкликаний за народною ініціативою, і регламентуючі документи обласної ради не можуть впливати на норми цього Закону.


Також в соціальних мережах ми зв’язалися з прес-секретаркою партії “Відродження” і запитали її про позицію керівництва фракції щодо тривалої відсутності Альберта Кононенка на засіданнях комісій і сесій Харківської обласної ради. Отримали таку відповідь:


“Альберт Кононенко проходит вынужденный курс лечения и реабилитации”.


Цікаво й те, що депутат Кононенко є головою тимчасової контрольної комісії з питань моніторингу ефективного й раціонального використання природних ресурсів та здійснення контролю за використанням та охороною надр, дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища області. Але протоколів цієї комісії на сайті обласної ради немає. За словами депутата фракції “Самопоміч” у Харківській обласній раді Дмитра Булаха, ця комісія стала прикладом бездіяльності. Він розповів, що засідання відбулося лише один раз і саме створення цієї комісії з точки зору суспільної користі мало незрозумілу мету.


Друге місце в нашому рейтингу прогульників займає депутат Ігор Райнін. Він є позафракційним, входить до депутатської групи “Єдність та розвиток Харківщини”, до 24 липня 2019 був членом фракції “БПП Солідарність” у обласній раді, до 19 травня 2019 року був головою Адміністрації Президента Петра Порошенка, а з 27 листопада очолює Харківську обласну організацію партії “ОПЗЖ”. Ігор Райнін є членом комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації. Але протягом 2019 року він прогуляв всі засідання цієї комісії.


У 2018 році ситуація з пропусками засідань комісії Райніним була аналогічною, але тоді голова Харківської обласної ради Сергій Чернов стверджував, що слово “прогульник” до Ігоря Райніна не підходить, тому що “режим роботи пов’язаний з державними справами... і є пріоритет”.


Але у другій половині року, коли Райнін вже був звільнений від “пріоритету” державних справ, жодного засідання комісії він так і не відвідав. Також він проігнорував з того часу дві з трьох сесії обласної ради. За весь рік Ігор Райнін був присутній лише на третьому пленарному засіданні 2019 року, що відбулося 15 серпня.


Ми намагалися запитати про пропуски у самого Райніна, але він не взяв слухавки і не відповів у соцмережах, як і минулого року.


Третє місце за загальними показниками прогулів обласної ради у 2019 році займає депутат Ігор Стоянов, який входить до фракції “Відродження” та депутатської групи “Єдність та розвиток Харківщини”. Він був відсутній на всіх чотирьох сесіях обласної ради у 2019 році та на 3 з 7 засідань комісії з питань розвитку інфраструктури, транспорту та шляхів зв’язку.


Ще три депутати прогуляли по три сесії обласної ради з чотирьох, а саме:


- Ігор Параняк, входить до фракції “Наш край” і депутатської групи “Єдність та розвиток Харківщини”. Окрім сесій пропустив 2 з 4 засідань комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону та міжнародного співробітництва;


- Віталій Терещенко, входить до фракції “Опозиційний блок” і депутатської групи “Єдність та розвиток Харківщини”. Окрім сесій пропустив 4 з 8 засідань комісії з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та будівництва;


- Микола Вахно, фракція “Відродження”, депутатська група “Єдність та розвиток Харківщини”. Пропустив 2 з 8 засідань комісії з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та будівництва.


Дуже високий показник прогулів засідань комісій у депутата Анатолія Дмітрієва. Він є позафракційним, входить до депутатських груп “Єдність та розвиток Харківщини” та “За Харківщину”. Був відсутній на 11 з 12 засідань комісії з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю. Особливо цікаво, що Дмітрієв є не рядовим членом цієї комісії, а заступником її голови. Також депутат пропустив дві сесії обласної ради з чотирьох.


Ми телефонували до Анатолія Дмітрієва, але він не брав слухавки.


Далі у списку кандидатів на відкликання маємо групу депутатів, які прогуляли по 2 з 4 сесій облради у 2019 році та понад 50% засідань своїх комісій. Це депутати:


- Дмитро Бондаренко, фракція “Самопоміч”, пропустив 9 з 12 засідань комісії з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю;


- Роман Веприцький, фракція “Відродження”, депутатська група “Єдність та розвиток Харківщини”, пропустив 12 з 20 засідань комісії з питань бюджету;


- Тетяна Головаш, фракція “Відродження”, депутатська група “Єдність та розвиток Харківщини”, пропустила 12 з 20 засідань комісії з питань бюджету;


- Олег Каратуманов, фракція “Опозиційний блок”, депутатська група “Єдність та розвиток Харківщини”, пропустив 7 з 12 засідань комісії з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю;


- Тетяна Біловол, фракція “Відродження”, була відсутня на 11 з 20 засідань комісії з питань бюджету.


Депутата фракції “Самопоміч” Дмитро Бондаренко так прокоментував свою відсутність на 2 сесіях та засіданнях комісії:


“Я переехал на работу в Киеве и, к сожалению, не могу присутствовать на всех сессиях и комиссиях”.


На запитання про зняття з себе повноважень депутата обласної ради в такому випадку відповів:


“Сколько там осталось этих полномочий, этот вопрос пока не осуждался на фракции, но в принципе я за это не держусь”.


Також нам вдалося зв’язатися з депутатом від фракції “Опозиційний блок” Олегом Каратумановим. На прохання прокоментувати дані протоколів комісій, згідно з якими він був відсутній на 7 засіданнях з 12, він відповів:


Это заблуждение, не знаю на что вы опирались, у меня были случаи, когда я находился в больнице, а все остальные заседания посещал… Отсутствовал только по медицинским причинам”.


Варто відзначити, що згідно ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” депутати не мають жодних підстав для пропуску сесій чи комісій, у тому числі - й по “медичних причинах”. Іншими словами, вони зобов’язані відвідувати всі без виключення засідання.


У списку кандидатів на відкликання опинилися й депутати, які пропустили одну сесію облради, чи не пропускали взагалі, але при цьому прогуляли більше 50% засідань комісій:


- Давид Чихладзе, фракція “Відродження”, депутатська група “Єдність та розвиток Харківщини”, пропустив 7 з 10 засідань комісії з питань розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою;


- Євгеній Сироткін, фракція “Опозиційний блок”, був відсутній на 4 з 6 засідань комісії з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО;


- Олександр Антоненко, позафракційний, депутатські групи “Єдність та розвиток Харківщини” і “За Харківщину”, був відсутній на 5 з 8 засідань комісії з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та будівництва;


- Ігор Нестєров, фракція “Опозиційний блок”, пропустив 6 з 10 засідань комісії з питань розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою;


- Віктор Звєрєв, позафракційний, входить до депутатських груп “Єдність та розвиток Харківщини” і “За Харківщину”. Був відсутній на 3 з 5 засідань комісії з питань науки освіти та духовності, головою якої він є.


Ми зателефонували до Віктора Звєрєва, щоб отримати коментарі з приводу його неодноразової відсутності в якості голови комісії. Він відповів:


“Могла быть или командировка или болезнь, а вообще я пропускал заседания 2 - 3 раза за все 4 с лишним года каденции, а вообще я не знаю откуда эти данные, не знаю, надо посмотреть”.


Згідно Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” у виборців є підстави для відкликання цих 17 депутатів обласної ради. Відповідно до чинного законодавства, якщо депутат місцевої ради втрачає мандат чи відмовляється від нього, то його замінює той, хто опинився на наступному місці у партійному списку за результатами останніх місцевих виборів.


Загалом, частка депутатів, яка прогуляла 50% і більше засідань своїх комісій у 2019 році, склала п’яту частину всього депутатського корпусу Харківської обласної ради. Це 21 депутат зі 120.


Але за показником прогулів комісій під відкликання підпадають лише 13 осіб, які були відсутні більше, ніж на 50% засідань комісій. Дві особи з цих 13 були відсутні також більше, ніж на 50% засідань сесій. Ще 4 депутати пропустили більше, ніж 50% виключно сесій. Загалом, 8 осіб пропустили більше 50% засідань як сесій так і комісій. Разом, по зведених показниках відвідування комісій і сесій, втратити мандати можуть 17 депутатів облради.


Депутатів, які пропустили рівно по 50% сесій або комісій та, як наслідок, опинилися за крок від потрапляння до списку кандидатів на відкликання, також 17.


Серед них найбільше - представників фракції “Відродження” (згідно зі списками фракцій на середину 2019 року). Це - 7 з 17. На другому місці по кількості кандидатів на відкликання - фракція “Опозиційний блок”, що має 4 таких обранців.


Ми звернулися до прес-служби партії “Відродження”, яка є лідером за кількістю кандидатів на відкликання, з проханням прокоментувати позицію керівництва фракції стосовно таких депутатів та чи підтримають вони їх відкликання у разі запуску процедури за народною ініціативою. Однак пряму відповідь на ці запитання нам не надали, а почали виправдовувати пропуски кожного обранця окремо.


“У каждого из депутатов может быть своя уважительная причина отсутствия. Татьяна Головаш – пожилой человек. Она живет в Купянске и ей, часто, сложно добираться до Харькова. Николай Вахно руководит крупным предприятием «Хартрон» и по работе не всегда имеет возможность присутствовать. Такая же причина и у Романа Веприцкого, который работает в Киеве и руководит одним из филиалов «Укрзалізниця». Также место работы в Киеве и у Татьяны Беловол, которая, помимо, необходимости находится на рабочем месте, отсутствовала на нескольких комиссиях по причинам рабочих командировок. Также командировки во время некоторых комиссий были и у Давида Чихладзе и Игоря Стоянова”, - йшлося у відповіді прес-служби партії “Відродження”.


Тут слід нагадати, що згідно ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” депутати не мають жодних підстав для пропуску сесій чи засідань комісій.


Загальна кількість депутатів, що пропустили по 50% і більше засідань Харківської обласної ради у 2019 році складає 34 особи, і це - більше, ніж четверта частина депутатського корпусу.



Переформатування фракцій та депутатських груп


З кінця 2018 року в об’єднаннях депутатів Харківської обласної ради почали відбуватися значні зміни. На тлі президентських та позачергових парламентських виборів були створені нові фракції та депутатські групи, а деякі старі припинили свою діяльність.


З 6 грудня 2018 у Харківській обласній раді почала діяти депутатська група “Єдність і розвиток Харківщини”, до якої увійшли 90 зі 120 депутатів та представники всіх діючих на той момент фракцій. Головою групи стала тодішня голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. На момент заснування ця депутатська група також стала найбільшою з усіх груп в місцевих радах України.


23 грудня 2019 через створення нової депутатської групи “Довіряй ділам!” посилити свій вплив у Харківській обласній раді спробувала міська влада Харкова на чолі з Геннадієм Кернесом. Нагадаємо, що Кернес у липні 2019 року став головою однойменної партії.

До об’єднання “Довіряй ділам!” у Харківській обласній раді увійшли 50 депутатів з трьох фракцій – “Відродження”, “Опозиційний блок” та “Наш край”. Очолив нову групу Олег Каратуманов, що входить до фракції “Опозиційний блок”. Він є у списку депутатів, які можуть втратити мандат через прогули. Каратуманов був відсутній на 2 з 4 сесій облради і пропустив 7 з 12 засідань його профільної комісії з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю.


На початку грудня 2019 у Харківській обласній раді припинила існувати фракція “БПП Солідарність” на чолі з Віктором Коваленком. Її колишні члени створили нову депутатську групу “За Харківщину”.


10 січня 2020 депутатська група “Єдність і розвиток Харківщини” фактично опинилася на межі припинення свого існування - ексголова ХОДА Юлія Світлична склала повноваження голови цієї депутатської групи. Цьому передував вихід з групи частини депутатів. Тоді ж Світлична полишила посаду голови комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону та міжнародного співробітництва.


Своєю діяльністю як голови депутатської групи “Єдність і розвиток Харківщини” Світлична, судячи з її допису в Facebook, задоволена. На її думку, за цей час:


Стабільність вдалося зберегти, в політику і популізм не загралися, рівень соціально-економічного розвитку Харківської області був найвищим в Україні, довіра людей до дій обласної адміністрації на той момент була найвищою у країні”.


14 лютого Юлія Світлична на своїй сторінці у Facebook заявила про свою участь в проміжних виборах у Верховну Раду України по 179 одномандатному виборчому округу (Харківська область), що відбудуться 15 березня 2020 року. Але майже одразу виник скандал - на 179 окрузі була зареєстрована інша людина з таким самим прізвищем - по суті кандидат-двійник.


Загалом, якщо проаналізувати переходи депутатів Харківської обласної ради в нові депутатські об'єднання, можна помітити тенденцію, що більша частина депутатів протягом 2019 року готова була підтримувати нові перспективні з їх точки зору провладні проекти. Починаючи з кінця 2018 року більшість депутатів цього представницького органу переходили до нових фракцій та груп з метою підтримати сильне керівництво - спочатку обласної адміністрації, потім - і міської ради. Формування кожної нової більшості відбувалося в залежності не від поглядів виборців, що делегували їм повноваження, а в залежності від політичних трендів і тенденцій у центральній державній владі. А міркування депутатів про особисті політичні перспективи на майбутніх місцевих чи парламентських виборах перемогли декларовані ними раніше політичні погляди і переконання.


 

Автор: Максим Гайдук

bottom of page