top of page

“Ми маємо величезну проблему зі свободою слова”, - Інна Богословська завітала до Харкова


 

12 березня гостем проекту “Політична Говерла” стала кандидатка у Президенти України Інна Богословська. У рамках цього проекту потенційні очільники країни мають можливість презентувати свої передвиборчі програми, розповісти про перші кроки на посаді у разі перемоги на виборах та відповісти на запитання експертів.


Інна Богословська (нар. 5 серпня 1960 р. у м. Харків) - народна депутатка III, VI, VII скликань. Останні два рази потрапляла до парламенту за списком “Партії Регіонів”. Наприкінці листопада 2013 року, після розгону Євромайдану, вийшла з партії та фракції у Верховній Раді.


Я біла ворона. Моя аудиторія сьогодні - це білі ворони в своїх галузях. Люди, які взяли на себе відповідальність робити щось нове поза системою, незважаючи на систему, базуючись на громадянах і на тих цінностях, які завжди визначають реальну політику”, - розповідає політикиня під час зустрічі на "Політичній Говерлі".


На її думку, політика - це головне у будь-якій сфері життя.


Богословська зазначає, що наразі існуюча у державі система робить все для того, щоб не допустити нових людей до влади.


Я дуже вдячна що ви мене сьогодні запросили сюди. Я була зіркою телебачення. У тиждень по три-чотири ефіри. Я давала рейтинги телеканалам, які мене запрошували. Але як тільки я подала документи до ЦВК - всі канали мене заборонили взагалі. Ми маємо величезну проблему зі свободою слова в Україні”, - переконана Богословська.


Згідно її слів, власники ЗМІ мають безумовно дискримінаційні умови по відношенню до тих, хто власних медіа-ресурсів не має.


Восени було заявлено два фестивалі в Харкові за моєю участю. І до організаторів прийшли представники міської ради й пояснили, що це не можна робити “з Богословською”. Фестивалі були відмінені. Це виклик для всіх нас”, - розповідає кандидатка у Президенти.



Богословська каже, що у разі її перемоги на виборах першочерговою задачею буде переформатування виборчої системи в Україні.


Ми маємо досить малий відрізок часу між трьома історичними подіями: виборами Президента, виборами до парламенту та виборами до органів місцевого самоврядування”, - каже вона.


Одразу після перемоги вона хоче зібрати віче громадян, яке буде вимагати від парламенту прийняття 20 законів, вкрай необхідних з точки зору Богословської під час найближчих виборів до парламенту та місцевих рад. Ці закони, у тому числі, введуть обмеження на фінансування виборчих кампаній, заборонять політичну рекламу, введуть обов'язкові політичні дебати між кандидатами та ліквідують прохідний бар’єр для політичних партій.


Згідно слів кандидатки, ліквідація прохідного бар’єру необхідна для того, щоб у парламент могли проходити нові партії. На наше зауваження стосовно того, що туди й з діючим законодавством можуть проходити нові партії, так як це зробив “Народний фронт” на останніх парламентських виборах чи “Слуга народу”, яка, судячи з останніх соцопитувань, має значні шанси потрапити до майбутнього скликання ВРУ, Богословська відповіла таке:


Те, що Ви назвали, не є політичними партіями. “Народний фронт” - це злочинна змова і зграя Порошенка, Авакова, Пашинського. “Слуга народу”? Яка це партія? Офіційно зареєстрована з 353 інших партій? Нам треба новий закон про політичні партії. Там має бути прописано що таке політична партія, що вона має мати, як це перевіряється, фіксоване членство, вона має мати програму або ідеологію. Але те, що зараз відбувається - це кошмар”.


Стосовно нашої тези що завдяки ліквідації прохідного бар’єру у майбутньому скликанні Верховної Ради через більшу кількість партій може ускладнитися процедура формування коаліції для прийняття рішень Богословська сказала таке:


Як зараз узгоджуються рішення у парламенті? П’ять людей збираються й приймають рішення. Після того кнопкодави виходять і реалізують це рішення. Найкращий парламент, який був в Україні, - це парламент 1998-2002 років. Зайшла величезна кількість інших людей, і можна було як прийняти закон, так і завалити закон, так і змінити його. Тобто була реальна дискусія. Завжди будь-який закон обговорювався 4-5 годин. Ми на сьогодні маємо повну руйнацію інституцій політичних інструментів у владі. Тому нехай 20 партій будуть представлені у парламенті і парламентарі змушені будуть шукати точку сборки для представників різних політичних сил”.



На думку Богословської, для очищення влади новий Президент має першим подати приклад й продемонструвати, що він слугує народу.


Я відмовляюся від мобільного телефону, я відмовляюся від електронної пошти, я даю згоду на запис будь-яких моїх розмов як Президента, я беру обов’язок два рази на місяць без підготовки зустрічатися онлайн з аудиторією. Це обов’язково”, - каже вона.


Є у кандидатки власна точка зору й стосовно набору на державну службу.


На будь-яку посаду ми будемо проводити відкриті конкурси. Виключно в інтернеті, щоб виключити там суб’єктивний фактор членів комісій. Вся інформація про конкурси, алгоритми та бали буде публікуватися на сайті. На будь-які посади будуть названі три особи як ті, хто пройшов цей конкурс”, - розповідає Богословська.


Кожний громадянин перед зайняттям посади на держслужбі буде зобов’язаний надати згоду на те, що по відношенню до нього можуть проводитися оперативно-розшукові дії без санкції суду.


Одним з перших кроків на посаді Президента Богословська називає і зміцнення армії.


Ми будемо будувати зрозумілу вже для всіх систему безпеки, в якій професійна армія формується за стандартами НАТО, є резервна армія і територіальна оборона. Це має відбутися терміново. На сьогодні армія в такому стані, що там синяки і баклажани. Це велика проблема. Я думаю, знають всі про що я кажу”, - стверджує кандидатка.


Вона хоче ввести й нову систему оподаткування. За цією системою в Україні буде 10%-вий податок на продаж та на всі види доходів фізичних осіб, будуть ліквідовані ПДВ, акцизи на тютюнові та алкогольні вироби та предмети розкоші. Також Богословська хоче розробити механізм, за яким кожен громадянин буде отримувати частку від вартості корисних копалин, видобутих з надр країни. Кандидатка переконана, що такі експерименти можливі, оскільки в Україні близько 70% економіки знаходиться в тіні, що є для нас паском безпеки.


З повним текстом передвиборчої програми кандидатки у Президенти України Інни Богословської ви можете ознайомитися тут.



Ми вже писали про виступ у хабі “Говерла” експертів Воєнного кабінету Юлії Тимошенко. А незабаром на нашому сайті з’являться матеріали стосовно візитів до “Політичної Говерли” інших кандидатів у Президенти та членів їх команд.

 

Автор: Руслан Зерницький

bottom of page