top of page

“У чинному парламенті ми готові співпрацювати з усіма”, - Ігор Швайка на “Політичній Говерлі”


 

14 березня на проект “Політична Говерла” завітав Ігор Швайка, довірена особа кандидата у Президенти Руслана Кошулинського та очільник Харківського обласного осередку партії “Свобода”. Попередньо зустріч планувалася особисто з Кошулинським, однак за день до того у його команди змінилися плани.


Буквально вчора ввечері ми скоротили програму перебування у Харкові Кошулинського. Пояснення дуже просте. Коли ти отримуєш можливість прийти на медіа й донести свою позицію - це є набагато більше охоплення, ніж, при всій повазі, та аудиторія, яка працює”, - розповів Ігор Швайка.


Також він додав, що спеціально для вечірньої зустрічі з прихильниками та партійцями, яка відбулася ввечері того ж дня в готелі “Росинка”, до Харкова приїхав лідер партії “Свобода” Олег Тягнибок.


Чому ми йдемо до влади? Для нас не є самоціль президентська виборча кампанія. Україна в найближчі два роки перебуває у перманентному виборчому процесі. І це є насправді практично повне перезавантаження всіх гілок влади. Весь цей час український виборець, як роботодавець, наймає собі на роботу тих представників, які будуть втілювати його позиції в життя”, - каже Швайка.



Першочерговим кроком на посаді Президента Кошулинського очільник його штабу Швайка назвав таке:


Відбулася процедура інавгурації. Випили по сто грамів водички без газу. І пішли працювати. На наступний день відбувається нарада, на яку запрошує Президент України керівництво парламенту, керівники фракцій і груп, можливо якісь інші особи, які впливають на процес. Їм пропонується пакет антиолігархічних законів, який насправді є основою для нашої передвиборчої програми докорінних перетворень”.


На його думку, цей пакет законів необхідний країні, щоб олігархи різного типу не змогли збагачуватися за рахунок бюджету. Ці трансформації мають дати сигнал роботодавцям та працівникам що для нової влади пріоритетним є формування середнього класу та заробляння коштів громадянами. Команду Кошулинського не влаштовує монополізація промисловості окремими особами.


На наше запитання про те, з якими депутатськими фракціями та групами у парламенті готовий співпрацювати Президент від “Свободи” у разі перемоги на виборах, Швайка відповів таке:


З усіма. Просто з нами ніхто не буде працювати. Хтось буде дзвонити в Москву, хтось буде бігти до Медведчука, хтось до Львочкіна, хтось до ще когось. Ми абсолютно відкриті. Що таке Президент? Це інституція. Що таке парламент? Це такий же орган. Я думаю що можна створити такі умови, при яких парламент буде ухвалювати рішення, які потрібні країні. Без зайвого пафосу”, - впевнений він.


Він згадав про події 2014 року, коли Кошулинський по квоті опозиції займав посаду віце-спікера парламенту. Після кривавих розстрілів на майдані, за відсутності голови парламенту та його першого заступника, саме Кошулинський організовував роботу Ради.


Зал проголосував за відведення “Беркуту”, за усунення наслідків, за усунення Януковича від посади. Опозиційних депутатів було 180. І то далеко не всі прийшли. У тому числі один відомий кандидат на посаду Президента, який зараз багато розповідає про свою чесність, він же просто ховався і тікав у той час. Він подавав заяву про складання депутатських повноважень і вже “прогрівав” квиток на літак в далекі країни. І повернувся він у парламент лише після того, коли стало відомо, що Турчинов є головою Верховної Ради. Януковича вже немає, уже “нє страшно””, - натякнув Швайка на Анатолія Гриценка.



На наше запитання про те, навіщо, враховуючи ненадійність показів поліграфу, потрібно вводити обов’язкову перевірку на ньому осіб, які хочуть стати держпосадовцями або зайняти вибірні посади керівник штабу Кошулинського відповів таке:


Якщо ми задамо питання сьогоднішнім чиновником про перевірку на детекторі брехні - третина з них вже напишуть заяви на звільнення. Вони не будуть його проходити. Вони просто втечуть. Якщо Україна сьогодні оголосить як держава що вона відновлює ядерну зброю, то через два тижні буде проведений черговий безпековий форум, і всі будуть сидіти й запитувати у нас “Що вам ще дати для відбудови, для того, для того, щоб Ви тільки не відновлювали ядерну зброю”?. І це ми ще не зробили нічого, ми просто заявили про це. Система поліграфа - це є один із фільтрів”.


Висловив очільник харківської “Свободи” й бачення стосовно війни з Росією.


Війна України як держави, на яку напав один із сусідів… Сусід божевільний, сусід неврівноважений. Але хитрий, підступний і сильний. Хто, крім української держави та нації, зацікавлений в перемозі на цій війні? Ніхто. Жодна іноземна держава, іноземна компанія не зацікавлені більше ніж ми в тому, щоб війна була закінчена на українських правилах. Це буде війна за незалежність. Це буде війна визвольна. У Росії немає бажання захопити Крим і частину Донбасу, вугільного басейну. У Росії давно існує бажання відновити Радянський Союз в його первісних рамках”, - каже Швайка.


Згідно його слів, щоб перемогти у війні потрібно накопичити потуги, стримуючи ворога, й переходити до звільнення окупованих земель.


Керівник штабу Кошулинського переконаний, що країна має бути тією формою взаємодії української нації, яка забезпечить невпинний розвиток цієї нації.


Після нашого запитання Швайка висловив позицію і стосовно руху ЛГБТ.


Я знаю що у нашій програмі захисту українців написано, що Україна, як традиційна, християнська країна, має шлюб в особі чоловіка і жінки. Я розумію, що в кожному здоровому суспільстві є велика кількість відхилень, збочень, хвороб. Їх треба лікувати. Але у нашій програмі захисту українців і передвиборчій програмі Кошулинського написано, що ми будемо захищати традиційні сімейні цінності. Стосунки у вигляді гомосексуальних, теорії гендеру насправді спрямовані на підривання основ традиційної української сім’ї. А це призводить до занепаду традиційного українського суспільства”.


Швайка вважає, що у разі перемоги Кошулинського на виборах всі західні партнери нашої держави мають поважати думку України встановлювати власні правила в межах власної країни, у тому числі й традиціоналістичні. Також він поділився думкою, що наразі Польша нагнітає антиукраїнську істерію серед наших партнерів.


Я люблю всіх людей. Але українців я люблю трішки більше. І жінок я всіх люблю. Але свою дружину я люблю трішки більше, ніж усіх інших. І дітей я всіх-всіх люблю, без винятку. А своїх трішки більше, ніж інших. І українців я всіх люблю, а поляків я поважаю, тому що я розумію, що я не маю права залазити на їх територію, бо вони своє люблять і так само мені дадуть по руках”, - сказав Швайка.


А от на запитання “якщо Кошулинський стане Президентом, то хто буде головою Харківської облдержадміністрації?” Швайка відповісти не зміг, заявивши, що він не впевнений. Однак, на його думку, Харківську область буде очолювати націоналіст. Також він поділився, що вважає за необхідне ліквідувати державні адміністрації. Швайка впевнений, що попередня люстрація була провалена, тому у разі перемоги Кошулинського на виборах його команда перезапустить цей процес.



Повний ефір програми “Політичної Говерли” з Ігорем Швайкою можна подивитися тут:



А повна передвиборча програма кандидата у Президенти України від партії "Свобода" Руслана Кошулинського доступна за цим посиланням.


 

Автор: Руслан Зерницький

bottom of page