top of page

Як освітяни незаконно заробляють на групах продовженого дня у школах

Оновлено: 18 груд. 2019 р.

Що таке групи продовженого дня для учнів молодших класів? Це - можливість для батьків працювати повний робочий день та заробляти кошти, щоб краще забезпечувати сім'ю. І держава в цьому питанні йде назустріч батькам, зробивши групи продовженого дня безкоштовними для учнів молодшої школи. Однак у окремих навчальних закладах бракує місць у групах продовженого дня, що дає можливість вчителям та освітянам брати побори з батьків й займатися незаконною підприємницькою діяльністю.


Відповідно до порядку, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 25 червня 2018 року № 677 “Про затвердження Порядку створення груп продовженого дня у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти”, групи продовженого дня (далі ГПД) створюються для:


- організації навчальної, виховної та пізнавальної діяльності учнів;

- організації дозвілля учнів; надання кваліфікованої допомоги учням у підготовці до уроків і виконанні домашніх завдань;формування в учнів ключових компетентностей, - необхідних для успішної життєдіяльності та самореалізації особистості;

- забезпечення виконання індивідуальної програми розвитку особи з особливими освітніми потребами, індивідуального навчального плану (за наявності).


Місця в ГПД мають бути безкоштовними для всіх учнів 1-4 класів. Щоб дитина потрапила у ГПД батькам достатньо просто написати заяву. Немає значення, коли це зробити: перед першим вересня чи під час навчального процесу. Також варто зазначити, що кількість місць у ГПД кожного навчального закладу не нормується, та може змінюватись в залежності від потреб батьків.  Тобто якщо з’являться нові бажаючі, які напишуть заяви, та їх кількість буде достатньою (біля 30), то у школі повинна з’явитися нова група продовженого дня.


Але чи забезпечені ГПД всі охочі? Щоб у цьому розібратися, ми зробили порівняльний аналіз забезпеченості місцями в ГПД у різних містах. Для цього було надіслано майже 50 запитів про доступ до публічної інформації міським радам. Відповіді на запити дають зрозуміти які  пріоритети ставлять перед собою чиновники на місцевому рівні у різних населених пунктах.



Серед міст з кількістю учнів молодших класів понад 20 тис. осіб, міські ради яких відповіли на наші запити, лише у Києві близько 70% дітей забезпеченні місцями у ГПД. В інших містах цифри коливаються від 18% до 31%. 




У містах з меншою кількістю учнів молодших класів ситуація в цілому не відрізняється: від 7,5% до 40% дітей мають можливість відвідувати ГПД. Виключеннями стали лише Енергодар, де 100% дітей забезпечені місцями у групах продовженого дня, та Ужгород, де цей показник лише трішки не дотягнув до 60%. 


Спілкуючись з батькам, діти яких не відвідують ГПД, ми дійшли висновку, що всі вони час від часу або на регулярній основі потребують місць для своїх дітей у групах. Через відсутність достатньої кількості місць у ГПД навчальних закладів освітяни можуть вимагати від батьків кошти для того, щоб ті могли залишити з ними своїх дітей.


Наприклад, нам вдалося дізнатися, що у ЗОШ №28 у Одесі навчається 434 дитини 1-4 класів. З них безкоштовно відвідують ГПД лише 107 учнів, що становить лише близько 24% від їх загальної кількості.


Водночас з цим, ми виявили, що у школі існують платні ГПД, користування якими оплачується готівкою.


“50 грн наличными учителю, каждый день [близко 1100 грн/міс, - прим. автора]. Ребенка нужно забрать до 14:30. Это то, что ведёт учитель. В среднем ходит 8-10 человек из класса” - розповіла нам мама, дитина якої відвідує ЗОШ №28. 


Так, судячи зі слів жінки, класний керівник цього класу неофіційно заробляє близько 8-10 тис грн на місяць. Можемо припустити, що ситуація є аналогічною й у інших класах цієї школи: вчителі отримують регулярні незаконні побори від батьків, у яких немає можливості залишити своїх дітей у безкоштовних ГПД. Отже, вчителі, найімовірніше, займаються незаконною підприємницькою діяльністю. Кошти ж, які ті отримують готівкою, не обкладаються податками.


Аналогічною ситуація є й у Харкові, де, наприклад, школу №10, відвідує 229 учнів 1-4 класів і лише 60 з них мають можливість відвідувати ГПД. Це трохи більше 26% від загальної кількості учнів. Що ж робить решта батьків?


Батько третьокласника розповів, що ГПД його дитини коштує 40 грн на день  готівкою. За ці гроші вчитель додатково займається з дітьми до 15.00. Інший чоловік, батько четвертокласника, розповів, що вони сплачують по 50 грн на день готівкою, ГПД відвідує приблизно половина класу (~15 дітей), а дітей також потрібно забрати до 15.00.


Цікаво й те, що департамент освіти Харківської міської ради повідомляє, ніби у 2019/2020 навчальному році у цій школі не організовано роботу ніяких платних гуртків.

У Вінниці лише 8% дітей відвідують офіційні ГПД. З нами поділилася своєю історією вінничанка:

“У нас у 18 школі вартість ГПД 20 грн на день, до неї ходять 14 дітей. Забираю о 15:00. Сплачуємо в руки. Дешевше, ніж няня чи будь-яка з дитячих кімнат. Є безкоштовні ГПД, для соціальних категорій є у всіх школах . А вартість платної може відрізнятися”.

Це може свідчити, що вчителі молодших класів у цій школі додатково заробляють понад 6000 грн на місяць.


Анатолій Мельник, директор школи №18 у Вінниці в письмовій відповіді повідомляє, що “приміщення закладу для надання платних послуг не використовується, договори оренди відсутні”. Представники Вінницької міської ради у відповіді на запит стверджують, що у цій школі функціонують лише безкоштовні групи та гуртки.


Ми вважаємо, що у навчальних закладах з великою нестачею місць у ГПД вчителі займаються незаконною підприємницькою діяльністю. Вони збирають гроші готівкою кожен день або раз на місяць (відповідно до слів батьків, якщо дитина захворіє, гроші не повертають). Відповідно до ст. 164 КпАП України здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації є незаконним, та тягне за собою накладення штрафу від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-34 тис. грн.).


Також вчителі не платять за оренду приміщень та користування шкільним майном, за комунальні платежі та податки, що було б неможливо без згоди шкільного керівництва. Ці дії мають ознаки злочинів ст. 356 ККУ (“Самоуправство”) та ст. 364 ККУ (“Зловживання владою або службовим становищем”). Санкції за ці статті включають також позбавлення волі.


У зв'язку з цим ми вважаємо, що було б доцільним врегулювати кількість місць у ГПД у кожній школі на рівні не меншому, ніж 50% від кількості учнів молодшої школи, провести інформаційну кампанію серед батьків стосовно того, що ГПД мають бути безкоштовними й навчити їх правильно писати відповідні заяви, та збільшити увагу правоохоронних органів до позакласної діяльності у школах.


Розслідування проведено в рамках проекту платформи Wikiinvestigation нашими журналістами Андрієм Кисельовим та Русланом Зерницьким.


https://wikiinvestigation.org/article/education/andrii/5df94075bbbca3251e0647c9?fbclid=IwAR3PWQKl-uItGPUwVzJPVoNVcoOaa6iwwQAVJxFzwGmEsv9Ej5B2_cdSxDI

bottom of page