top of page

Фальсифікації: чого чекати у Харкові під час виборів Президента?

Президентська кампанія 2019 може називатися не тільки однією з найбільш непередбачуваних, а й однією з найбільш законослухняних. Принаймні, якщо говорити про зовнішнє питання "фальсифікацій".


За даними поліції з початку передвиборчої кампанії на Харківщині зареєстровано 133 повідомлення про порушення Закону України «Про вибори Президента України», відкрито 13 кримінальних проваджень, складено 2 адміністративні протоколи. За 88 заявами під час проведення перевірки порушень законодавства не виявлено. За іншими матеріалами тривають перевірки.


При цьому, найбільш гучний випадок - виявлені "мертві душі", по оцінці набюдателей, до фальсифікацій навряд чи має відношення. По вулиці Луї Пастера, 320, кв. 90 зареєстровано 217 осіб, по вулиці Шарикової, 52, кв. 35 зареєстрований 181 виборець. Всі вони потрапили в списки виборців, але навряд чи з'являться на дільниці.


Реєстрація "мертвих душ" проводилася ще з 2015 року, хоча реальні господарі їх не бачили, і, судячи з усього, це пов'язано з аферою з легалізації громадян. Але справою все ж зайнялася поліція, відкрито кримінальне провадження за статтею "Підробка документів".


Решта фактів стосувалися або незначних порушень у проведенні агітації або непідтверджених заяв про підкуп. Але і ті, й інші випадки були поодинокі і навряд чи могли б вплинути на результати голосування.


Зокрема, в поліції повідомляють про такі факти.


25 березня о 09:48 звернувся 47-річний мешканець міста Харкова. Він повідомив, що до квартири за місцем його мешкання прийшло запрошення на вибори на пост Президента України на жінку, яка ніколи не мешкала в квартирі заявника. Він просить перевірити виборчу дільницю, яка розташована в школі № 134 на вулиці Шевченка, 220.


До Холодногірського відділу поліції надійшло повідомлення від громадянина про те, що на його мобільний телефон надійшло повідомлення продати свій голос на виборах Президенти України за 1500 гривень. Чоловік повідомлення видалив.


29-річний мешканець Харкова звернувся до Шевченківського відділу поліції з заявою про те, що на виборчій дільниці, розташованій на вулиці Клочківська, 99 не дають право проголосувати не за адресою реєстрації.


До Ізюмського відділу поліції поштою надійшла заява від голови ГО «Громадський рух «Самостійна Україна» про те, що в місті Ізюм, на думку заявника, голова квартального комітету незаконно здійснює перепис прибічників кандидатів на посаду Президента України.


20 березня до Основ’янського відділу поліції надійшли матеріали за зверненням голови Громадянської мережі «ОПОРА», який повідомив, що на бігборді з передвиборчою агітацією за кандидата в Президенти України по вулиці Нетеченська відсутні дані про замовника, тираж та відповідальну за друк особу.


Того ж дня до Чугуївського відділу поліції надійшли матеріали за повідомленням представників Всеукраїнської громадської організації "Громадська рада" про те, що на автошляху "Київ–Харків–Довжанський" поблизу міста Чугуїв на банері з передвиборчою агітацією за кандидата в Президенти України також відсутні вихідні дані.


Співробітники Шевченківського відділу поліції проводять перевірку за фактом виявлення в мережі Інтернет інформації про черги у Шевченківському районі міста з вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій України для реєстрації у Державному реєстрі виборців.


Інформації про події внесені до Журналів єдиного обліку заяв і повідомлень районних відділів поліції. Проводяться перевірки.


Що стосується дня тиші, то поліція фактів продовження агітації не зафіксувала, всі явні агітаційні бігборди були замінені.


У той же час, обмудсман з прав виборців Юрій Чумак, зазначає, що в Харкові були випадки прихованої агітації та застосування адміністративного ресурсу, довести який законодавчо складно. Зокрема агітації від імені чинного Президента, нардепів та чиновників на підприємствах і телебачення під виглядом робочих поїздок, роздача брошур таких як "План розвитку Харкова" від імені Президента, які мають явні ознаки агітації.


«Це все дуже схоже на приховану агітацію. Чому прихована, тому що формально, матеріали від чинного Президента. А тому зобов'язання з приводу публікації вихідних даних, замовників поліграфії на них не поширюються. Закон не передбачає, що чинний Президент або народний депутат на момент виборчої кампанії повинен йти у відпустку. Тому вони вживають своє становище для агітації», - каже Уповноважений з прав виборців у Харківській області Юрій Чумак.


Прихована агітація на комунальних підприємствах та в бюджетних організаціях, за різними джерелами в медіа, пов'язана і з тим, що чинний міський голова пообіцяв, що харків'яни в більшості своїй проголосують за певного кандидата. Правда, пообіцяв це нібито відразу декільком кандидатам. Саме тому, вважають експерти, в день виборів на Харківщині навряд чи будуть якісь масові порушення, так як треба дотримати максимальну законність, щоб не було формальних приводів оскаржити результати.


Справжня ж боротьба почнеться у другому турі.


 

Авторка: Марина Ніколаєва

bottom of page