top of page

Аналіз відвідуваності Харківської облради за 2018 рік: Райнін прогулює, Булах в опозиції

Мандати можуть втратити 8 депутатів облради. Серед них і голова АП Райнін. Прогульницею комісій стала очільниця ХОДА Світлична. “Самопоміч” в опозиції. Світлична очолила нову широку коаліцію. Ванюшина виключили з фракції “Самопоміч” через приєднання до цієї коаліції.


 

Відповідно до ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” депутати зобов’язані відвідувати всі без виключення сесії та засідання постійних комісій, членами яких вони є. Обранець, який пропустив понад 50% засідань сесій чи комісій за рік каденції, може бути відкликаний за народною ініціативою.


Проаналізувавши офіційні протоколи Харківської обласної ради ми виявили як її депутати відвідували сесії з комісіями протягом 2018 року та хто з них може втратити мандати.



Ігор Райнін, голова Адміністрації Президента, став стовідсотковим прогульником, пропустивши у 2018 році всі пленарні засідання та засідання своєї комісії з забезпечення прав людини, свободи слова та інформації.


Ми намагалися запитати про пропуски у самого Райніна, але він не взяв слухавку. Після цього ми звернулися до його колег з Харківської обласної ради.


Слово “прогульщик” к нему не подходит, у него режим работы связан с государственными делами, поэтому есть приоритет. Но он получает все проекты решений, работает над ними, высказывает свою точку зрения в письменном виде. Все понимают, что работа областного депутата Райнина Игоря Львовича, имеющего сегодня статус высокий - главы Администрации Президента, приносит пользу региону очень большую, при лоббировании интересов в Киеве. Иногда в Киеве можно решить намного больше для Харьковской области, чем здесь, на месте”, - розповів голова Харківської облради Сергій Чернов.


Про позицію партії стосовно пропусків депутата від “Солідарності” Райніна ми запитали і у очільника цієї фракції в облраді Віктора Коваленко:


Когда он в Харькове - он бывает на сессиях с комиссиями. Я не знаю депутата, который сделал бы для Харьковской области столько, сколько сделал Игорь Львович будучи на этой должности”, - відповів Коваленко.


Спираючись на слова Коваленка, можна зробити висновок, що Райнін вже 2 роки не буває у Харкові, адже минулого року, за результатами моніторингу Громадського руху ЧЕСНО, він теж пропустив 100% засідань.


А от опозиційний депутат Віктор Кисіль з “Самопомочі” не розділяє позицію голів ради та фракції “Солідарність”:


Якщо депутат не виконує своїх обов'язків, він повинен скласти мандат і поступитися місцем наступному за списком. Це буде правильно. Загалом вважаю, що голови чи працівники державних адміністрацій не повинні поєднувати свою роботу з депутатською діяльністю”, - розмірковує Кисіль.


Кандидатом на відкликання став і керівник фракції “Опозиційний блок”, Олег Каратуманов. Ми зателефонували до нього щоб дізнатися чому він пропустив так багато засідань своєї комісії з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю. Однак після слів журналіста “ви пропустили 66% засідань комісії” зв’язок розірвався, а депутат перестав відповідати на дзвінки.


У виборців є підстави для відкликання цієї “вісімки” депутатів. Відповідно до чинного законодавства, якщо депутат місцевої ради втрачає мандат чи відмовляється від нього, то його замінює той, хто опинився на наступному місці у партійному списку за результатами останніх місцевих виборів.


Прогульники не заважають роботі ради


Окремо ми склали список депутатів, які не стали кандидатами на відкликання, однак пропустили за рік понад 30% сесій або засідань комісій. Таких у Харківській обласній раді виявилося аж 22.



13 депутатів пропустили рівно по 50% сесій чи засідань комісій. Пропуск ще принаймні одного міг би дати виборцям усі підстави для запуску процедури “відкликання за народною ініціативою”.


Одним з депутатів, який пропустив рівно 50% засідань своєї комісії, став представник “Опозиційного блоку” Денис Кришталь. Коли ми зателефонували йому щоб поспілкуватися про його пропуски, той сказав, що йому не зручно розмовляти, бо він їде за кермом, і також більше не виходив на зв’язок.


Очільниця Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, яка у облраді представляє фракцію “Солідарність”, будучи головою постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону та міжнародного співробітництва, протягом 2018 року пропустила 42% її засідань.


Вікторія Аннопольська, прес-секретарка Світличної, так прокоментувала ці прогули:


Она много ездит по районам, очень много работает в области, бывает представляет Украину в Евросоюзе”.


42% засідань тієї ж комісії пропустив і представник “Самопомочі” Едуард Рубін.


Что-то много. Мне кажется меньше. Но в любом случае я в это время был за границей в командировке”, - розповів депутат.


Голова облради Сергій Чернов розповів, що прогули в раді не критичні та не заважають йому проводити пленарні засідання:


На заседаниях всегда присутствует 105-110 человек, бывает и больше. Поэтому если какие-то депутаты не принимают участия, это не повлияло на кворум. У нас один из лучших показателей, и проблемой это назвать нельзя”, - каже Чернов.


90 vs 30: що з опозицією у облраді?


Індексом опозиційності депутата є сума його голосів “проти” та “утримався” по відношенню до загальної кількості питань, за які голосували на сесіях. Скориставшись протоколами поіменного голосування, ми підрахували індекси опозиційності всіх депутатів обласної ради протягом 2018 року.


Ситуація з фактичною опозиційністю у Харківській обласній раді виявилася схожою на ситуацію у Харківській міській раді, про що ми писали раніше: єдиною опозиційною фракцією є “Самопоміч”, а представники решти фракцій вкрай рідко тиснуть кнопки “проти” чи “утримуюся”.



Лідером з опозиційності став представник фракції “Самопоміч” Дмитро Булах. Протягом 2018 року він натиснув кнопку “проти” чи “утримуюся” під час 34% голосувань.


Звісно, з опозиційною діяльністю набагато складніше досягати легких результатів, ніж з провладною. Але результати є. І минулого року, і цього року. Наприклад, нам вдалося з колегами зі Зміївського району значно покращити стан дороги Р-78. Також завдяки діяльності моєї громадської організації вдалося зекономити декілька десятків мільйонів. Щодо загальної ситуації у обласній раді. Кардинальних змін доки що не відбулося. Але я думаю що після президентських виборів відбудуться при будь-якому їх результаті”, - розповідає очільник ГО “Харківський антикорупційний центр” Булах.


На запитання чому він за всі сесії 2018 року лише 5 разів натиснув кнопку “проти” депутат відповів наступне:


Це часто економічні питання. Наприклад, коли є спірні рішення. Так, в програмі соціально-економічного розвитку закладено реконструкцію, будівництво якихось об’єктів. І, з однієї сторони, ці речі потрібно підтримати. А, з іншої сторони, ці речі йдуть рука об руку з сумнівними та завищеними кошторисами. Тому я й часто “утримуся”. Також я “утримуюся” коли я сумніваюся в добропорядності якогось рішення”.


Влітку 2018 року Булах одночасно з найопозиційнішим депутатом Харківської міськради Ігорем Черняком вийшли з партії “Самопоміч”. Однак якщо Черняк покинув і фракцію у міськраді, то опозиційний Булах відмовився від своєї посади заступника голови фракції у облраді, однак з самої фракції не вийшов.


Це пов’язано з діяльністю фракції “Самопоміч” у міській раді. Я як член партії ніс відповідальність за діяльність обох фракцій. Я не згоден був з деякими речами. Я вийшов з партії у тому числі й через те, що фракція у міськраді була пасивною. Я не бачив у колег активної боротьби проти різних зловживань та за прозорість діяльності місцевої влади”, - сказав опозиціонер Булах.


На другому місті у ТОПі опозиціонерів - член фракції “Самопоміч” Віктор Кисіль.


Я дуже рідко голосую за звіти про виконання бюджету чи програми соціально-економічного розвитку, оскільки знаю, що частина бюджетних коштів використана неефективно, а роботи, про які звітують, або зовсім не виконані, або виконані неякісно. Подібними міркуваннями керуюся при оцінці роботи комунальних підприємств чи при наданні дозволів на розробку корисних копалин”, - пояснює опозиційний Віктор Кисіль.


Але голова облради Сергій Чернов вважає, що поняття “опозиційності” не підходить для опису роботи облради.


У нас нельзя сказать, что какая-то фракция провластная, а какая-то оппозиционная. В Харьковском областном совете такого не существует. Априори. Как явления. Там, где вопросы касаются регионального развития и отдельных сфер жизнедеятельности людей, подавляющее большинство принимает решение в пользу громады. Если мы иногда расходимся в тактических позициях, это нормально, это же и есть демократия”, - розповідає голова облради.


Також він додає, що проекти рішень розміщуються на сайті ради за 20 робочих днів до пленарного засідання, і якщо у когось є зауваження, то їх можна висловити під час роботи комісії:


“Найдите еще один такой областной совет, где за 20 рабочих дней 98% решений было бы на сайте и с ними можно было бы ознакомиться. Можно за 20 дней отправить свое предложение в комиссию, чтоб точку зрения учли или приняли? Можно. А когда в прямом эфире на весь мир “А я против” - это привлекает внимание”, - стверджує Чернов.


Наприкінці 2018 року в облраді була створена нова широка коаліція, яку назвали “Єдність та розвиток Харківщини”. Її членами стали 90 зі 120 депутатів ради, а очолила її голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична.


В сложные времена, как никогда, необходима консолидация. Сегодня в областном совете создана крупнейшая в Украине депутатская группа. Целью нашей группы является развитие региона и страны”, - так презентувала цю групу сама Світлична на черговій сесії ради.


Володимир Скоробагач, лідер “Відродження”, найбільшої фракції у облраді, теж без конкретики пояснював навіщо потрібна така коаліція, апелюючи до необхідності “стабільності в регіоні”.


2019 год будет очень тяжелым. Будут выборы одни, вторые, поэтому, понимаете, лучше иметь стабильность в нашем регионе”.


Назар Ванюшин, якого обрали до облради від “Самопомічі”, був виключений з фракції, коли його колеги дізналися, що той став заступником голови групи “Єдність та розвиток Харківщини”. Він прокоментував своє виключення з фракції так:


Ничего хорошего в этом, конечно, нет, но время покажет. Я не вижу ничего плохого в объединении, никаких решений, которые бы шли вразрез с позицией фракции, пока принято не было”.


Влітку 2018 року Ванюшин самостійно вийшов з партії “Самопоміч”.


Отже, за декілька місяців до президентських виборів під керівництвом голови ХОДА Світличної була утворена коаліція з 90 депутатів. Однак фактичну опозиційність протягом 2018 року демонстрували лише представники фракції “Самопоміч”, яких тоді було 12 осіб.

 

Автор: Андрій Кисельов

bottom of page