top of page

Історії успіху - Агенція змін "Перспектива"

У рамках проєкту "Реформи для громадян" ми розповідаємо успішні історії інших громадських організацій, які працюють з тематикою реформ. Ці організації змогли зробити внесок у життя своєї громади та міста.


Організація, про яку ми вам розповімо сьогодні - це Агенція змін “Перспектива”. Її історія досить довга, ця організація утворилась в 1999 році. Спочатку вона займались питаннями не пов’язаними з реформами, представників організації завжди цікавили питання управління і комунікації. Зараз же організація має два основних напрямки роботи: це підтримка, розвиток та впровадження медичної реформи, а також гендерний напрямок. Ми поспілкувались з Оленою Решетняк та Михайлом Довгополом і поділимось з вами успішною історією роботи Агенції змін “Песрпектива” саме у сфері медицини.

Історія почалась з ХПІ, де викладали засновники організації. Саме тому перші міжнародні проєкти відбувались на базі ХПІ. Вони були спрямовані на перепідготовку жінок-вчених до нових економічних умов в Україні. Наприкінці 90-х була не дуже приємна реальність – було багато комунальних установ, причому переважно в оборонному секторі, і там працювало багато людей, які потім опинились у безстроковій неоплачуваній відпустці. І ці люди, переважно жінки, не знаючи, що робити, сиділи без роботи. Агенція змін “Перспектива” розробила систему курсів, де переважно вчили людей софт-скілам. Проєкт мав два етапи: після перших трьох років його подовжили ще на три роки. Він реалізовувся у партнерстві з Університетом штату Айова (Еймс, США) і Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» за фінансової підтримки BECA (Bureau of Educational and Cultural Affairs). Була ще низка проєктів, і врешті-решт організація почала працювати з приватними організаціями, проводячи тренінги, консалтинг. І саме так розпочалась робота з медичними центрами. Агенція змін “Перспектива” працювала з кількома приватними харківськими медцентрами, допомагаючи їм стратегувати, розробляти процеси, роботу з персоналом.

У 2010 році представники та представниці організації вже почали спостерігати, що у процесі подальшого розвитку медичної галузі, виникне проблеа нестачі управлінських кадрів. Тому в 2010 Агенція змін “Перспектива” ініціювала в Харкові такий формат, який між собою організатори назвали міні MBA. Це були доволі тривалі навчання – 9 місяців у форматі семінарів вихідного дня. Спочатку планувалось зробити групу для комунальних закладів, але ті приватні заклади, які вже брали участь у тренінгах організації, теж захотіли долучитись. Отож групи вийшли змішаними. На той час представникам комунальних установ такі навчання здавались цікавими, але вони вважали, що до реалій викладені матеріали не мають відношення. Був один випуск цієї школи, і на тому вона завершилась.


“Якщо ми дуже швидко не створимо тут привабливе середовище, то ми втратимо все, що завоювали в регіоні”.


У 2014 році всі представники та представниці організації брали участь у подіях Революції Гідності. Після обговорення керівництво організації прийшло до висновку, що мають бути конкретні дії для покращення ситуації. Розглядаючи варіанти сфери, якою організація хотіла займатись, зрозуміли, що це медицина. Адже в Агенцій змін “Перспектива” вже був досвід консалтингового та юридичного супроводу медичних закладів, і загалом ця тема була близькою. На початку 2015 Агенція змін “Перспектива” допомогла організувати і модерувати презентацію стратегії розвитку медичної галузі – той документ, що став основою для медичної реформи. Це був якісний документ від держави, в якому логічно, чітко та послідовно викладались перспективи розвитку галузі. Потім представники організації утворили платформу під назвою “Харківська експертна група підтримки медичної реформи”. Початкова ідея полягала в тому, щоб пілотувати, підтримувати центральну реформу у Харківському регіоні. Експерти знали реалії і розуміли, що тут реформа не буде сприйнята. Ідея в ХЕГ завжди була така, що організація бере якісь загальні, абстрактні положення і намагається імплементувати на місцях, аби перевірити, як це спрацює.



“Що більша конкуренція – то краще пацієнтам, в першу чергу.”


Один з перших проєктів з цієї теми був підтриманий Міжнародним фондом “Відродження” і реалізовувався у Чугуївському районному ЦПМСД (Центр первинної медико-санітарної допомоги). Тематикою проєту була автономізація, адже тоді лише запустилась ця процедура і вона викликала шалену купу питань та незрозумілостей. У рамках цього проєкту Агенція змін “Перспектива” провела в 14 населених пунктах Чугуївського району громадські слухання, адже було багато супротиву і потребувалось багато обговорень з громадою. Таке агресивне сприйняття на той момент було через страх, що це заходи, що передують закриттю медичних пунктів, хоча питання ФАПів і досі є болісним. Унаслідок цього проєкту ЦПМСД був автономізований, але побічним ефектом цього стало те, що утворився, окрім районного, міський центр і вони стали запекло конкурувати.

Агенція змін “Перспектива” та “Харківська експертна група підтримки медреформи” постійно працювали з міністерською командою, надаючи рекомендації, зворотний зв’язок про те, як все це імплементується, як працює на місцях. Пізніше організація реалізовувала ще кілька проєктів з Харківською областю, один з останніх наймасштабніших – “Ефективна первинна медицина в громаді”. З 2018 року проєкт реалізовувався в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» та фінансувався Європейським Союзом. Під час проєкту організація багато співпрацювала з обласною радою, працювала над системними заходи з первинної медицини, над налагодженням діалогу з місцевою владою. У рамках проєкту головні лікарі ЦПМСД відвідали Естонію та інші країни для отримання досвіду. Було написано більше 10 стратегій розвитку закладів, утворились 4 кол-центра в Харківській області, відкрилось кілька ФОПів – ті лікарі, які вирішили, що вони хочуть працювати самостійно.

“Зараз найбільше загроза полягає у тому, що ціннісні орієнтири буде втрачено”.


Минулого року виникло питання, що попередня стратегія розвитку медичної галузі закінчується, а нової стратегії навіть на обрії не видно. За ініціативи Міжнародного фонду “Відродження” була створена група з опрацювання цього питання. До неї увійшли й представники Агенції змін “Перспетива”. Спочатку зібрані експерти планували розробити стратегію або якісь пропозиції до неї, але швидко зрозуміли, що ані політична кон'юнктура, ані їхні можливості цього не дозволяють. Враховуючи поточну ситуацію, група вирішила, що дуже важливо окреслити ціннісні орієнтири для реформи. Спочатку експерти вирішили, що необхідно окреслити певний дороговказ для подальшого розвитку реформи медичної галузі. Пізніше у процесі обговорень дійшли до висновку, що не можна говорити про зміни в окремій галузі, треба говорити про державу в цілому. Якщо коротко, то для вільного суспільства має бути відповідний уряд і навіть відповідна медицина. Унаслідок цього виник документ під назвою “Маніфест здорового суспільства”. Це дійсно маніфест, який викладає базові принципи. Спочатку Агенція змін “Песрпектива” просувала цей документ в цілому, а цієї осені було прийняте рішення розібрати його за темами і робити проєкти за цими темами.


Магістральний напрямок – тема вільного лікаря. Суть полягає в тому, що лікар має бути відокремленим від закладу, тобто зараз у законодавчому полі лікаря без закладу не існує, лікар сам по собі ніхто – він або ФОП, або найманий працівник. Хоча навіть зафіксовано, що лікар – це вільна професія, що значить, що він теоретично може працювати сам по собі, але реально таких можливостей немає. Організація агітує за те, щоб дати лікарю можливість працювати самотужки без прив’язки до закладу. Зрозуміло, що мова не йде, наприклад, про хірурга, який оперує, а до прикладу, про того ж хірурга, який консультує – йому не потрібна ні операційна, ні анестезіологи, йому потрібен лише кабінет. Так він зможе консультувати, офіційно отримувати за це кошти і сплачувати з них податки.


Інший компонент цього напрямку полягає в тому, що має сформуватись практика страхування професійної відповідальності лікаря. Це означає, що ми врешті-решт визнаємо, що лікарі теж люди і вони можуть припускатись помилок. Таке трапляється, але в Україні це не фіксується, не існує статистики. За українським законодавством лікар навіть не є суб’єктом, зараз суб’єктом є заклад. Тобто, якщо вам нанесли шкоду, і вам вдалось це довести, то ви можете позиватись лише до закладу, але не до конкретного лікаря. І виходить ситуація, що лікар не вільний у всіх сенсах.


“Ми виступаємо за послідовні, системні зміни за заздалегідь визначених принципах”.

Ще один важливий компонент – лікарське самоврядування. Експерти проєкту вважають, що в ідеальному варіанті це має бути спільнота вільних лікарів. Мають бути визначені принципи реформування і всі подальші дії мають відповідати цим принципам.


У рамках інших проєктів Агенція змін “Перспектива” перейшла від роботи з ЦПМСД до роботи з лікарнями, допомагаючи їм проводити стратегічне планування. Одна з важливим тем, над якою також працює організація – це опікунські ради, як механізм взаємодії між громадою та медичним закладом. Тема взаємодії між пацієнтом і закладом взагалі є дуже цікавою для організації, адже її експерти вважають, що лікарі не можуть реформувати медицину. Зараз система є такою, що не задовольняє нікого, а одночасно з тим, задовольняє усіх, бо так чи інакше українці звикли жити в корумпованій системі – пацієнти звикли носити гроші, а лікарі їх приймати. Представники організації спостерігають, що це питання поки не вирішено державою і працює над тим, або розробляти довгострокові системні рішення.


“Стратегії потрібні закладам тільки у вільному середовищі, де вони конкурують і можуть розвивати свої послуги, виборюючи вибір пацієнта.”



Ці напрямки пов’язані, один напрямок – це формування поля, у якому знаходяться заклади, Стратегії потрібні закладам тільки у вільному середовищі, де вони між собою конкурують і можуть розвивати свої послуги, виборюючи вибір пацієнта. Для того, щоб це функціонувало повноцінно, мають бути інші компоненти, серед яких вільний лікар у тому числі. Зараз реформа є недосконалою. Головні лікарі – у більшості випадків не менеджери, не керівники, а нових взяти немає звідки. Підготовка нових спеціалістів займає дуже тривалий термін, роки. Зміни, які пов’язані з, наприклад, якістю, упираються в стандарти і в принципи саморегулювання медичної професії. До прикладу, у західних країнах лікарське самоврядування та менеджмент – це два стовпи, на яких тримається якість їхніх послуг. Лікарі, з одного боку, мають певні принципи, які вони цінують, бо саме через це вони належать до спільноти, а з іншого боку, заклади, які борються за пацієнта. І ці дві сили тримають якість медичної допомоги. Активісти організації розповідають, що в Україні немає лікарського самоврядування і не розвинений менеджмент, тому на їх думку, панує повний хаос. Агенція змін “Перспектива” намагається працювати над обома компонентами, для того щоб вони підтримували всю систему.


“Проєкти виникають як засіб реалізації принципів. закладених в громадській організації. У нас є напрямок, є мета. Ми бачимо проблему і шукаємо ресурси, щоб її вирішувати.”


Громадська організація завжди має певний пріоритет у тому, які проєкти планують реалізовувати у певний період часу. Перші проєкти робились організацією абсолютно своїми силами. Один з принципів організації – створення майданчику для діалогу та дискусії, запрошення експертів та представників інших організацій, стейкхолдерів до змістовних обговорень. Так, за кілька років діяльності Агенція змін “Перспектива” та “Харківська експертна група підтримки медичної реформи” стали відомими у колі організацій, які працюють із темою медицини. Тому частина проєктів реалізується у партнерстві з іншими організаціями, коли є точки перетину та спільна ціль. Олена Решетняк та Михайло Довгопол були тренерами для тренерів з усієї України з питань управління медичними закладами, адже вони як представники Агенції змін “Песрпектива” заздалегідь ідентифікували цю проблему та перевірили дієві методи в Харкові. Участь у такому навчанні в якості тренерів дала організації можливість створити спільноту активних людей, які потім творять зміни у себе на місцях та долучаються до інших проєктів. Експерти організації постійно підтримують зв’язок з лідерами медичної спільноти та профільними ГО з усіх куточків країни. Ще одним з принципів організації є вивчення іноземного досвіду – Агенція змін “Перспектива” запрошує іноземних експертів у свої проєкти, організовує поїздки та стажування для українських лікарів та керівників ОТГ. Мета не в тому, щоб скопіювати цей досвід, а в тому, щоб обрати найкраще і не повторювати помилки.


“У нас є експертиза, бажання та розуміння, як ми можемо впливати на зміни у сфері медицини. Для нас важливо, щоб створились кращі практики саме в Україні.”


Комунікація з владою – потужний напрямок роботи організації, адже це необхідно для впровадження змін. З розвитком децентралізації дуже важливим моментом такої комунікації стало вибудовування стосунків між комунальними підприємствами та громадами, яким вони належать. Раніше більшість цих закладів підпорядковувались Міністерству, а тепер вони належать громадам, і один з аспектів роботи Агенції змін “Перспектива” полягає в тому, щоб громади ставали ефективними власниками медзакладів. Коли є потреба участі представників влади у проєктах, організація веде перемовини із відповідними органами, адже у процесі такої важливої реформи розуміння між громадськими організаціями, громадянами та владою необхідне. На початку впровадження медреформи представники організації багато комунікували з обласним департаментом і ця комунікація вилилась в ефективну співпрацю. Коли необхідно адвокатувати якісь законодавчі зміни, то ведеться робота з депутатами: це і перемовини і запрошення на події Агенції змін “Перспектива”. Організація прагне роз'яснювати всі свої пропозиції тим, хто буде приймати рішення.


Це приклад організації, яка взялась за велику роботу з розробки, впровадження та покращення медичної реформи і продовжує впевнено крокувати вперед, знаючи, що роботи попереду ще багато.

Сайт організації: http://www.perspectivesua.org/ua/

Відеолекція СМАРТ МЕДІА про медичну реформу: https://youtu.be/vE8KflkKaQ0


Наразі СМАРТ МЕДІА працює з робочими групами, які також розробляють свої власні історії успіху, сподіваємось, що дані історії надихнуть їх та інших читачів на ефективну роботу та посилення громадського впливу.


Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). ГО СМАРТ МЕДІА була відповідальна за зміст публікації , але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.



Останні пости

Дивитися всі

Вакансія комунікаційного менеджера

Оголошуємо конкурс на посаду комунікаційного менеджера. Обов язки: ведення зовнішньої та внутрішньої комунікації по виконанню завдань проєкту. Навички: вміння писати аналітичні матеріали, володіння со

bottom of page