top of page

Смарт Реформи: у Хмельницькому відбулася публічна дискусія на тему «Освітня реформа у Хмельницькій громаді»

У четвер, 15 лютого, громадська організація «СМАРТ МЕДІА» провела публічну дискусію щодо реформи освіти. Дискусія пройшла у форматі телепередачі та буде транслюватися  на телеканалі «33 каналі». 


Спікери дискусії: 

Ольга Кшановська, в.о. директорки Департаменту освіти і науки ХМР.

Оксана Ратушняк, директорка Центру професійного розвитку педагогічних працівників. 

Андрій Яківчук, директор Хмельницького НВО №5 імені Сергія Єфремова.

Онищук Анжела, мати школярів, голова батьківського комітету. 



У ході дискусії йшлося про те, як у Хмельницькій громаді впроваджується реформа освіти. Ще в березні 2020 року набув чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту», який, зокрема, передбачає і реформування шкіл. Проте багато процесів, передовсім через війну, а також пандемію, було призупинено, це стосується і НУШ. Реформа передбачає, що до 2027 року має відбутися реорганізація шкіл. У Хмельницькому реорганізацію навчальних закладів розпочали уже з цього навчального року. Про те, як реформа вплинула на усіх учасників навчального процесу – учнів, їх батьків, вчителів, адміністраторів, департамент освіти, спілкувалися під час публічної дискусії. 


Виконувачка обов’язків директорки Департаменту освіти і науки ХМР Ольга Кшановська розповіла про суть рефоми та особливості реорганізації шкіл у Хмельницькій громаді. 


«До реорганізації навчальних закладів ми підходили комплексно й намагалися врахувати усі чинники. Зокрема це стосується і територіальних, адже ми розуміємо наскільки важливо, щоб кожен мікрорайон міста мав у необхідній кількості початкові школи, гімназії та ліцеї. Початкова школа – це перші-четверті класи, гімназія – п’ятий – дев’ятий клас. І, за стандартом Нової української школи, профільна школа – ліцей, це 10-11 і в майбутньому 12 клас», – зазначила Ольга Кшановська. 


НВО №5 імені Сергія Єфремова вже з цього навчального року припинило набирати учнів до 10 класу, а з вересня 2024-го стане гімназією зі структурним підрозділом «Початкова школа». Директор закладу Андрій Яківчук у ході дискусії розповів, як на реорганізацію реагували усі учасники процесу. 

«Насправді, усе досягається завдяки комунікації. Усім учасникам навчального процесу слід донести інформацію та пояснити, чому ті чи інші події відбуваються. Як би складно не було, але реформа все ж дуже логічна і завдяки її реалізації виграють усі, адже ми матимемо добре підготовлених та конкурентних учнів», – переконаний Андрій Яківчук.

Про вплив реформи на педагогів розповіла директорка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Оксана Ратушняк: «Наші вчителі готові пристосовуватися до тих умов, які складаються. Це доводить і ситуація з пандемією та повномасштабною війною. Звісно, у зв’язку з реорганізацією навчальних закладів частині педагогів необхідно буде змінити місце роботи, перейти до інших навчальних закладів, проте, переконана, що ці зміни в підсумку матимуть позитивний ефект».


 «Як мати можу сказати, що вбачаю в реформуванні і позитив, і певні труднощі. Якщо говорити про те, що мене насторожує: моя дитина скоріш за все змушена буде змінити три навчальних заклади і це може бути некомфортно, адже є певний процес адаптації, а з іншого боку – гнучкість та вміння влаштовуватися в новому колективі допомагає набувати потрібних навичок у житті»,– зазначила Анжела Онищук. 


  Учасники дискусії висловили переконання, що запорукою успіху будь-якої реформи чи процесу є залученість та комунікація між усіма стейкхолдерами, у випадку освіти це – учні, їх батьки, педагоги, влада, та адміністрація закладів.




Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). ГО “СМАРТ МЕДІА” відповідальна за зміст публікації, але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.


bottom of page