top of page

Смарт Реформи: у Дніпрі провели другий креативний захід з питань освітньої реформи

У понеділок, 13 листопада, у Дніпрі і при організаційній підтримці Центру прикладної освіти Логос пройшла друга креативна зустріч у межах проєкту «Смарт Реформи» присвячена реформуванню освіти. Цього разу акцент учасники зробили на наданні учням практичних навичок, майбутнього ПТУ та реальній інклюзії.В зустрічі взли участь вчителі муніципальних та приватних закладів освіти, батьки, представники профільних громадських організацій, які опікуються освітою та розробники альтернативних програм, представники міського департаменту освіту в особах Мотуз Тетяна та Омельяненко Тетяни, які відповідно є провідними спеціалістами у відділах непереривної освіти вчителів та позашкільної освіти. Виявилось, що наразі немає оперативно реагування з боку центральної влади щодо дітей, які мають ментальні чи фізичні проблеми через війну. У освітніх документах прописана так звана інклюзія від першого до п’ятого рівня, але фінансування на психологів та асистентів вчителів та дітей немає, тому їх немає й в школах. Й діти з особливими потребами, хто пережив жахіття війни залишаються без підтримки.

Інклюзія не повинна бути на папері, - наголосили Тетяна Мотуз, - у Дніпрі, який прийняв найбільше ВПО, діти з особливими переживаннями є в кожному класі, але коли 30-40 дітей, один вчитель просто не може приділити їм увагу. Тому для найскладніших учнів просто створюються спецкласи, як в СРСР, які калічать дітей. Потрібно терміново скасовувати положення про спецкласи та випродати реальну інклюзію.


Багато уваги учасники обговорення приділили отриманню базового обсяг знань та практичних навичок. Уроки труда було запропоновано замінити екскурсіями та практичними заняттям на заводи, підприємства, фермерства, які допоможуть переорієнтуватися дітям.



Наразі діти цього позбавлені, але ми бачимо як їм цікаво щось вирізати з металу або побачити вулик, - говорить Тетяна Омельяненко, - школи не мають бази цього дати, тому за досвідом європейських країн ми можемо це налагодити через співпрацю з бізнесом , які отримає за це можливі податкові пільги. Крім цього, ми піднімемо репутацію професійної освіти.


Дітей потрібно вчити під час базової освіти не лише логарифмам, а як написати заяву до суду, надати першу медичну допомогу не на папері, а реально, поміняти колесо машині, скласти родинний бюджет, знатися на родинних та міжгендерних відносинах, - зауважила Ассанова Вікторія, представниця ГО “Дівчата”


Учасниці заходу домовилися за допомогою “Смарт медіа” комунікувати свої пропозиції до міністерства та Верховної Ради, а також візуалізували пропозиції у малюнках.


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). ГО “СМАРТ МЕДІА” відповідальна за зміст публікації, але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.




bottom of page