top of page

У Тернополі відбулась презентація напрацювань робочої групи з питань молоді




Що потрібно зробити, щоб молодь не покидала Тернопіль? Таким питанням задались учасники робочої групи «Смарт Медіа». Групу створили за ініціативи громадської організації та активних гостей її заходів. Упродовж пів року група активно дискутувала з питань становища молоді, зустрічалась у зум-конференціях та пропонувала шляхи покращення тих проблем, які хвилюють молодь.

А у вівторок, 16 квітня, на каналі TV-4, відбулась презентація результатів роботи та обговорення найважливіших аспектів проблеми. Учасники виділи чотири тематичні блоки, які на їхню думку посідають ключове місце у тому, щоб молодь далі залишалась у Тернополі, а саме:

  • взаємодія молоді та влади: як діяти, щоб бути почутим;

  • молодь із соціально вразливих груп: як розвиватись, де почати працювати;

  • інклюзія та безпечний простір: як зробити Тернопіль зручним;

  • працевлаштування та профорієнтація: як обрати фах, який приноситиме задоволення.

Розповідаючи про важливість правильної комунікації молоді та влади, Леся Голояд, керівниця програми «Незламна молодь: молодіжні Ради» сказала: «Молоді, яка хоче бути почутою, важливо створювати молодіжні ради. Молодіжна рада повинна бути активним суб’єктом молодіжної політики, бути самостійним, незалежним органом, який працює в інтересах молоді». Із спостережень експертки у тих містах, де молодіжна рада взаємодіє із владою, відстоює інтереси молоді, зростає можливість для її розвитку.

Андрій Назаренко, керівник благодійного фонду «Майбутнє сиріт», розповів про можливості для соціалізації молоді із вразливих груп населення: «На базі фонду у нас працюють теплиці, де ми вирощуємо зелень та овочі. Тут випускники інтернатів, діти позбавлені батьківської опіки можуть знайти свою першу роботу, отримати зарплату, а ще – навчитись азам проектної роботи і спробувати започаткувати власну справу».

Продовжуючи тему інклюзії та можливостей для молоді, керівник громадської організації «Безбар'єрний Тернопіль», Тарас Хоміцький зауважив: «Війна приносить великі втрати, багато військових отримують інвалідність. Питання універсального дизайну та можливості зручно пересуватись містом постає доволі гостро. Наша організація активно бере участь у засіданнях робочих груп, спілкується із владою, депутатами, щодо облаштування безбарєрного простору, доступності міських будівель, громадських закладів». 

Також Тарас Хоміцький надав поради як небайдужим людям вирішувати такі питання: «Потрібно писати звернення до міської ради, депутатів округу стосовно питань безбар'єрності, висвітлювати результати звернень у соцмережах, привертати увагу громадськості до проблеми, бо сама по собі проблема сама не вирішиться».

Не менш важливим питанням молоді була проблема пошуку першого місця роботи, профорієнтації та вибору фаху. Про це розповіла Ірина Яремчук, голова громадської організації «Атом»: «Складність вибору професії учнями може призвести до професійної нереалізованості та незадоволеністю своєю роботою у майбутньому. Як спосіб вирішеня питання та свідомого вибору професії наша організація пропонує запровадити комплексну профорієнтаційну роботу протягом всього періоду навчання у школі або хоча б із 5-ого класу. Для цього потрібно ввести посаду профорієнтатора у школах, проводити системні профорієнтаційні тренінги та консультації, тестування, екскурсії на підприємства, мотиваційні зустрічі із представниками різних сфер діяльності. А також запровадити профорієнтаційне портфоліо - документу, який заповнюється учнем із допомогою профорієнтолога, класного керівника, вчителів впродовж всіх років навчання у школі, який дасть можливість проаналізувати здібності, вподобання та успіхи дитини у різних напрямках та полегшить процес здійснення вибору професії».

Підсумовуючи результати, ведуча заходу, Марічка Карабин, амбасадорка проєкту «Смарт Реформи», сказала: «Презентуючи результати напрацювань ми хочемо привернути увагу до питань та проблем, які турбують молодь та запропонувати можливі варіанти її вирішення. Молодь залишається ключовим гравцем у післявоєнній відбудові і важливо сприяти тому, щоб молоді люди не полишали країну, а Тернопіль був зручним та комфортним для людей».

Повний запис програми можна буде подивитися на Ютуб-каналі громадської організації «Смарт Медіа» та соціальних мережах організації.


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). ГО “СМАРТ МЕДІА” відповідальна за зміст публікації, але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.


bottom of page