top of page

«Реформи для громадян: цифровізуємось». Тернопіль

30 вересня у Тернополі відбувся захід з цифрової трансформації у межах проєкту «Реформи для громадян». Тернополяни, внутрішньо переміщені особи, представники влади спілкувалися про цифрові інструменти, які доступні громадянам.

Керівниця прес-служби Тернопільської міської ради, експертка міської ради з питань цифрової трансформації та електронної участі пані Мар’яна Зварич розповіла про додаткові інструменти, які діють саме у тернопільській громаді та доступні у тому числі ВПО.

«Крім загальноукраїнських цифрових сервісів ми активно розвиваємо локальні. У нас є низка застосунків, які розроблено суто для Тернополя. Наразі ми розробили застосунок «Де укриття?», він сповіщає про повітряні тривоги та з прив’язкою до геолокації веде людину до найближчого укриття, у нас є транспортний застосунок, «карта тернополянина». Наразі ми працюємо над тим, щоб зробити єдиний сервіс, який би об’єднав усі міські сервіси, а користувач сам обирав, які сповіщення та сервіси йому необхідні. Щодо внутрішньо переміщених осіб, то це був, безперечно, виклик і на початку найдієвішим каналом комунікації стали соціальні мережі та сайт міської ради. Зараз ВПО інтегруються у життя громади та все більше починають користуватися застосунками, які діють у межах нашої громади», зазначила Мар’яна Зварич.


Єдиний портал державних послуг «ДІЯ» додає все нові і нові сервіси для спрощення життя та надання послуг онлайн. Також у Тернополі активно працює «Дія.Бізнес», який окрім надання послуг, став місцем комунікації активної бізнес-спільноти міста ти тих, хто вимушено проживає у Тернополі.


«Завдяки цифровізації вдається спростити життя громадян і впевнена, що у цієї реформи великі перспективи. У Тернополі влада приділяє увагу електронній участі громадян і тепер важливо, щоб до таких можливостей могли долучатись внутрішньо переміщені особи та отримувати ефективну комунікацію», – зазначила голова ГО «Смарт медіа» Олександра Щукіна.




Коментарі учасників заходу


Алла, тернополянка «Розвиток цифровізації дуже важливий, ми в цьому переконалися особливо у час війни, сервіси, які надаються онлайн та без прив’язки до місця, дуже зручні, не потрібно йти у різні інстанції, а все можна отримати онлайн через свій смартфон”.


Анатолій, підприємець (ВПО)


«Багато хто зараз говорить, що реформи не на часі, я можу відповісти, як підприємець – два процеси мають йти одночасно. Всі мають робити свою роботу, а цифрові сервіси зараз дуже спрощують і пришвидшують процеси і в бізнесі, і в звичайному житті».


Андрій, тернополянин, громадський активіст

«Я завжди користуюся усіма міськими сервісами. Особливо додаток «Де транспорт?», це дуже зручно, це заощаджує час, не потрібно чекати на зупинках громадського транспорту. Вбачаю у цьому велику перспективу».


Павло, проживає у Тернополі (раніше мешкав у Лисичанську)

«Тернопільській владі треба віддати належне, що у місті справді діють цифрові сервіси, але завжди потрібно прагнути кращого, вдосконалюватися, переймати досвід інших міст та країн».



Оксана, тернополянка

«Переконана, що цифрові сервіси потрібно розвивати, щодо міських, то користуюся найбільше застосунком, який показує рух громадського транспорту. «Дією» активно користувалася, коли потрібно було пред’являти COVID-сертифікати. Це справді дуже зручно, оскільки телефон це та річ, яка завжди зі мною».



Дар`я, студентка

«Я користуюся усіма сервісами, мені цікаво їх тестувати, надавти свої рекомендації щодо вдосконалення. Мені б хотілося, щоб «карткою тернополянина» можна було користуватися не фізично, а за допомогою смартфону. Також хотілося б більше сервісів саме для молоді та студентів. Взагалі розвиток країни я пов’язую саме з діджиталізацією».




Більше інформації про нас:

Ця захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). ГО “СМАРТ МЕДІА” відповідальна за зміст публікації, але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.




bottom of page