top of page

Успішні історії адвокації: ГО "Добра воля"

СМАРТ МЕДІА підготували історії успіху громадських організацій, які змогли адвокатувати якісні зміни для своєї громади.

У рамках проєкту “Реформи для громадян” команда СМАРТ МЕДІА поспілкувалась з іншими громадськими організаціями, які працюють з реформами, творять зміни та впроваджують ефективні рішення на місцях. Громадські організації вже значний час є рушієм змін і якщо говорити про реформи, то вони можуть їх просувати, покращувати або навіть ініціювати. Перша організація, про яку ми хочемо розповісти - це ГО “Добра Воля”, яка реалізовує екологічні проєкти. У сфері екології зараз немає єдиної реформи, є окремі законодавчі акти, які впроваджують зміни. Ми обрали “Добру волю”, адже вони працюють з цією темою послідовно протягом багатьох років, більш того вони пропонують зміни раніше, ніж це затверджується законодавством. Ми поспілкувались з Ксенією Тумановською - виконавчою директоркою громадської організації “Добра воля”.


Перший проєкт “Доброї волі” у сфері екології мав назву “EcoLanding” і стартував у 2015 році. Проблема, яку організатори хотіли вирішити, полягала в поводженні зі сміттям у приватному секторі. У таких районах міста та громадах області вивіз сміття здійснювався раз на кілька днів. Тож, жителі спалювали частину відходів, аби зменшити його кількість, у тому числі і через необхідність платити за великі об’єми сміття. Ідея проєкту полягала у впровадженні сортування, для зменшення кількості відходів. Активісти “Доброї волі” створили проєкт, виграли конкурс, що дозволило їм встановити контейнери для роздільного збору побутових відходів. Протягом реалізації проєкту “Добра воля” стикалась з нерозумінням з боку жителів, адже без додаткових знань людям складно було провести правильне сортування, тож обов'язковим елементом була впровадження освітня частина.

Узагалі просвітницька робота була і залишається важливим компонентом роботи організації. У рамках своєї діяльності Ксенія та її колеги у 2016 році провели лекції у 30 школах Харківського району та Люботину для всіх дітей від 1 до 11 класу, розповідаючи дітям про принципи екосвідомості, сортування сміття. Також в рамках того проєкту “Добра воля” встановила біля кожної школи по чотири контейнери для роздільного збору відходів (папір, пластик, метал, скло).

Ці два проєкти стали потужним поштовхом для подальшої екологічної роботи організації. “Добра воля” проводила просвітницькі заходи на тему шкоди спалювання листя та побутових відходів, організовувала квести у шкільних таборах.

фото: сторінка ГО "Добра воля"


“Перша акція “Нам не до Лампочки” відбулась у 2017 році на запит населення. Оскільки ми стали вже більш відомими в екоколі Харкова, нам почали писати люди з питаннями,що робити з небезпечними відходами”.


Працюючи із сортуванням сміття, активісти стикнулись із проблемою небезпечних відходів, таких як лампочки, градусники, батарейки і т. ін. На запит громадян вони промоніторили інформацію стосовно наявності установ, які б вивозили подібне сміття, приймали його на утилізацію. За їхніми висновками на той момент ситуація була несприятливою, адже жодна установа у місті не була насправді готова приймати такі відходи. Пізніше Тож представники та представниці “Доброї волі” вирішили самостійно зайнятись збором такого сміття. Протягом 2017-2018 років активісти провели кілька акцій “Нам не до лампочки” у центрі міста. Відповідно до українського законодавства фізична особа не має права передавати небезпечні відходити ліцензіату, це може робити лише юридична особа, а також утилізація такого сміття потребує оплати цих послуг. “Добра воля” на своїй акції виступила юридичною особою, яка зможе передати небезпечні відходити ліцензованій установі. Умови були такими: громадяни привозять небезпечні відходити, які хочуть утилізувати, а для оплати за утилізацію однієї лампочки мають також привезти кілограм макулатури. Таким чином, громадська організація знайшла кошти для оплати послуг установи з утилізації. Акції проводились суто для збору небезпечних і відходів, і частина з них включала в себе освітню частину з практичними вправами на визначення типів пластику за маркуванням та поясненнями, як його правильно передавати на переробку. Під час першої акції було зібрано 321 люмінесцентну лампу, 131 кг макулатури та понад 20 кг батарейок. Під час другої - 303 ртутьвмісні лампи та 19 термометрів!

У 2019 році “Добра воля” взяла участь у бюджеті участі Харкова із проєктом зі встановлення контейнерів та запуску екобусу для збору небезпечних відходів. Вивчивши досвід Києва, де вже стояли такі контейнери, ініціатори проєкту зрозуміли, що дизайн не передбачає прийом великих відходів (як великі лампи, наприклад). Тож спочатку самостійно, а потім із залученням інженерів було розроблено новий дизайн конструкції. Боротьба за голоси в бюджеті участі була гарячою, але все ж проєкт увійшов до списку переможців. Активний етап реалізації розпочався влітку 2020 року.


фото: сторінка ГО "Добра воля"


“Нами було прийняте стратегічне рішення розміщувати ці контейнери біля районних адміністрацій та ЦНАПів як будівель, які легко знайти, виділити серед інших та в яких є охорона, що забезпечує антивандальний компонент.”


Під час розміщення контейнерів організатори проєкту вели перемовини з районними адміністраціями та ЦНАПами міста. Процес комунікації не завжди був швидким та легким, організатори проводили роз'яснювальну та просвітницьку роботу для працівників, і врешті “Добра воля” успішно встановила усі заплановані контейнери.

Ще одним компонентом проєкту є екобус - автобус, який їздить Харковом за заздалегідь відомим маршрутом та приймає небезпечні відходи.


“Маршрут руху автобусу був складений такий чином, щоб жителі усього Харкову мали можливість здати небезпечні відходи не дуже далеко від дому”,- розповідає Ксенія.


Мета функціонування цього автобусу полягає в тому, щоб охопити всі райони Харкова, у першу чергу ту місцевість, де поруч немає контейнерів. Ще одна з цілей автобусу - аби прийняти велику кількість уже накопичених відходів, наприклад, батарейок, адже помістити їх в контейнер можливо, але це займає значну кількість часу. Організаторам вдалось провести успішні перемовини для того, щоб екобус продовжував працювати навіть після завершення проєкту. Автобус взяло на баланс та забезпечує його роботу КП "Муніципальна компанія поводження з відходами". Це комунальне підприємство має ліцензію на збір, перевезення, зберігання небезпечних відходів, але працює над тим, аби отримати ліцензію на утилізацію таких відходів на власних потужностях. Зараз же КП "Муніципальна компанія поводження з відходами" має договори з іншими установами щодо утилізації відходів, або транскордонних перевезень з метою утилізації, коли мова йде про батарейки. Також це комунальне підприємство опікується контейнерами - забирає їхній вміст та передає на утилізацію. Завдяки такій співпраці ця ініціатива отримала сталість та продовжує функціонувати вже після завершення реалізації проєкту в рамках бюджету участі.

Дізнатись розклад руху екобусу можна на сторінка комунального підприємста та “Доброї волі”.


Будьте екосвідомими, сортуйте сміття, а щоб дізнатись, як це робити правильно підписуйтесь на сторінки “Доброї волі” в соцмережах: https://www.facebook.com/DVKharkiv та https://instagram.com/dvkharkiv. А щоб дізнатись про реформи у сфері екології дивіться нашу відеолекцію.


Наразі СМАРТ МЕДІА працює з робочими групами, які також розробляють свої власні історії успіху, сподіваємось, що дані історії надихнуть їх та інших читачів на ефективну роботу та посилення громадського впливу.


Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). ГО СМАРТ МЕДІА була відповідальна за зміст публікації , але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.



Останні пости

Дивитися всі

Вакансія комунікаційного менеджера

Оголошуємо конкурс на посаду комунікаційного менеджера. Обов язки: ведення зовнішньої та внутрішньої комунікації по виконанню завдань проєкту. Навички: вміння писати аналітичні матеріали, володіння со

bottom of page