top of page

Успішні історії адвокації: ЦеГРІН Донбас

Оновлено: 16 бер. 2022 р.

У рамках проєкту "Реформи для громадян" ми розповідаємо успішні історії інших громадських організацій, які працюють з тематикою реформ. Ці організації змогли зробити внесок у життя своєї громади та міста. Наступні, з ким ми вас знайомимо – ГО “Центр громадянських ініціатив “Донбас”. Ми поспілкувались з Людмилою Кожуховою – представницею ЦеГрін “Донбас”.


З 2018 року організація займалась темами партисипації, співпраці з громадським сектором, з владою, і на той момент ця тема була не зовсім досліджена і зрозуміла. Складалось враження, що всі наче розуміють, про що йде мова, але боялись братись за цю тему, адже співпраця з владою – це завжди складно. «Центр громадянських ініціатив «Донбас» займались впровадженням бюджету участі, петицій – це були перші кроки у сфері електронних сервісів, і організація здобула досвід у цій темі. Коли прийшло розуміння, що в Донецькій області мало хто ще займається електронними інструментами демократії, цифровізацією, а ця тема є темою майбутнього, то організація визначилась з напрямком своєї діяльності у найближчий час у тому, щоб працювати і надалі за цим напрямком. Електронні сервіси сприяють рівню прозорості влади, прозорій комунікації влади з громадянами. Отож партисипація через електронні сервіси бачилась ЦеГрін “Донбасу” як сфера, за якою майбутнє, яка сприяє розвитку Донеччини. Усі світові тренди засновуються на цифровізації, і в Україні зараз триває активна робота за цим напрямком.

Зараз вже є більше організацій на Донеччині, які опікуються цією темою. «Центр громадянських ініціатив «Донбас» у Слов’янську одна з них і дбає про те, аби малі громади ставали більш цифровими, аби діджиталізація проходила швидше та простіше.


“Наш додаток спрямований задля налагодження діалогу між владою і громадою, підвищення рівня прозорості та відкритості органів місцевого самоврядування України.: У 2019 році в рамках реалізації україно-німецького проєкту Київський Діалог громадська організація співпрацювала, з владою та представниками громадського сектору у малих громадах, саме тому з легкістю були визначені головні напрями та проблеми розвитку територіальних громад Донеччини та Луганщини. У жовтні 2019 року у Харкові відбувся Хакатон для розвитку місцевих громад Hack for Locals, в якому ГО “ЦеГрІН “Донбас” спільно з представниками чотирьох міст Донецької області. взяла участь у цьому заході і отримала перемогу. На той момент вже була ідея створення додатку”Smart місто”, який би об’єднав електронні сервіси будь-якої громади, а Хакатон допоміг втілити цю ідею в реальність. Команда перемогла на Хакатоні і ПРООН профінансувала розробку додатку “Smart місто” та впровадження його у Слов’янську, Дружківці, Вугледарі та Торецьку. . “ЦеГрІн “Донбас” занурились у реалізацію цього проєкту повністю: писали технічні завдання, проводили інформаційні кампанії, комунікували з владою. Спеціалістів для створення додатку організатори шукали за допомогою тендерів, інформацію про які розміщувала на відомих у громадському секторі ресурсах – Гурт та Громадський простір. Коли створювався дизайн додатку “Smart місто”, Мінцифра дала дозвіл на використання брендбуку Дії для нього.

У 2020 році цей додаток було впроваджено у Слов'янську, Торецьку, Дружківці та Вугледарі в межах реалізації Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки урядів Данії, Швеції та Швейцарії.

У 2021 рік організація вирішила продовжити та розширити проєкт. ГО “ЦеГрІн “Донбас” здобула перемогу у національному конкурсі інновацій EastCode 2021 за технічного адміністрування Center42 в межах Програми представництва ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. Завдяки цій підтримці додаток «Smart місто» впроваджено в Святогірській, Лиманській, Соледарській та Авдіївській громадах.



Додаток «Smart місто» є таким собі акумулятором, у якому зібрана разом різна інформація та інструменти для громадян: тобто це й просто інформування громадян, і можливість давати зворотний зв’язок та впливати на рішення. Інформація з’являється у додатку так: є головний адміністратор міста, який надає кожній службі міста доступ до свого розділу і вже кожна служба за своїм напрямком наповнює додаток актуальною інформацію. “Smart місто” не збирає персональні дані та не потребує реєстрації, ним можуть користуватись люди, які навіть не проживають у певному місті. Звісно, це має свої переваги та недоліки. Наприклад, людина, котра живе за кордоном може допомагати своїм старшим родичам. Також важливим плюсом “Smart міста” є те, що кожна людина може для себе обрати лише ті категорії та локації, які її цікавлять. Тобто громадянин буде отримувати сповіщення лише з тих тем, які цікаві саме йому, а також лише по тих районах населеного пункту, які йому потрібні. У цьому була одна з основних ідей додатку - аби громадяни не мали переглядати велику кількість інформації, а отримували точково необхідну. Ще однією зручною особливістю є те, що ділитись інформацією з важливими людьми ви можете прямо з додатку. Також можна прокласти собі маршрут до будь-якого закладу, не шукаючи окремо його адресу.




“Співпраця з владою – один з найскладніших аспектів, адже успіх всього процесу залежить від бажання влади та політичної волі.”


Протягом усього проєкту організація активно взаємодіє з владою різних громад. Ця співпраця починається з підписання меморандуму з місцевими радами, де прописані правила взаємодії під час проєкту та по його закінченню. Зараз існують електронні сервіси, які можна отримати безкоштовно, лише впровадити та правильно презентувати в громаді. Звісно, на перших, на других перемовинах трапляються суперечливі моменти – у різних громад різні погляди на певні речі. Задача організації – переконати керівництво громад, що це необхідний, корисний та зручний додаток. ЦеГрІн “Донбас” повністю веде громаду, з якою починає працювати, підтримує її не лише під час проєкту, але і по його завершенню – супроводжують та відстежують процеси.


“Будь-який проєкт, будь-які зміни не матимуть сенсу, якщо влада не хоче їх запроваджувати або навіть протидіє.”


Є громади, які дуже відповідально підходять до участі у проєкті, розуміють переваги та користь для себе, а є ті, з ким комунікація відбувається складніше. Нещодавно закінчився проєкт “Smart місто в малих громадах Донеччини”. Участь брали Авдіївська, Лиманська, Соледарська, Святогірська громади. Кожна з цих громад має свої особливості, наприклад, Святогірська ОТГ налічує 6 тисяч населення, тоді як інші громади-учасниці є більшими за цим показником. У цілому ж, основні характеристики громад дуже схожі. Найважливішим для реалізації проєкту є ставлення керівника громади до усіх процесів. ЦеГрІн “Донбас” завжди прораховують ризики і готові до викликів. Наприклад, під час реалізації “Smart місто в малих громадах Донеччини” організатори очікували, що в Авдіївці буде неймовірне складне впровадження. На практиці все склалось набагато краще, ніж очікувалось. Авдіївка виявилась найуспішнішим кейсом, бо керівник відповідально підійшов до питання і навіть лінія розмежування не стала проблемою. Він скерував роботу всієї своєї команди, розуміючи, що це необхідна, корисна ініціатива, якою будуть користуватись. Попри те, що в Авдіївці військово-цивільна адміністрація, алгоритм взаємодії влади настільки добре відточений, що все спрацювало чудово. Наш висновок з цього проєкту, що не важливо наскільки велика чи мала громада, економічний стан чи географічне розташування – успішність реалізації проєкту залежить від бажання влади взаємодіяти та втілювати ініціативу.

“Успіх в розвитку громади залежить від політичної волі керівника. Якщо він готовий бути локомотивом, то все вийде і будь-яка ініціатива буде успішною.”

За час роботи з малими громадами ЦеГрІн “Донбас” визначили, що для розвитку міста та громади найважливіше правильно розставити пріоритети, прописати стратегію та рухатись згідно з нею. Під час реалізації проєкту організатори стикнулись з тим, що у багатьох громад немає стратегії розвитку громади. І через це громади не знають, у який бік рухатись, з якою швидкістю і для чого – усі відбувається хаотично. За прикладами міст, які не мають стратегій видно, що все вирішується ситуативно. Наявні гроші витрачаються, а помітний результат відсутній, адже немає руху за пріоритетами, а концепція “все і одразу” не дає позитивного ефекту.




“Ми відкриті, готові до співпраці та надання нашого додатку. Кожна громада може собі це дозволити й мати канал комунікації з повною інформацією про важливі аспекти життя громади.”


Організація володіє авторськими правами на додаток “Smart місто”. Вона готова надавати його громадам абсолютно безкоштовно, але технічна підтримка та сервісне обслуговування вартує коштів. Так само як і проведення навчальних заходів для адміністраторів цього додатку на місцях – в середньому це чотири зустрічі, які зараз проводяться онлайн. У перших громадах це було втілено завдяки грантовій підтримці. ГО “Центр громадянських ініціатив “Донбас” готова надавати додаток усім, хто зацікавився, але для кожної нової громади розробник має створити окремий вебкабінет. Тож громада має виділити кошти на підключення до додатку та на обслуговування. Рубіжне, наприклад, приєдналось до ініціативи саме таким чином, уже підписані меморандуми. Зараз ведуться перемовини з Костянтинівкою та Сєвєродонецьком. Організація має кілька осередків по Україні – в Одесі, у Львівській області, наприклад. Колеги планують впроваджувати цей додаток у своїх регіонах. ЦеГрін “Донбас” готові до співпраці з громадами з усієї України. Кожна ОТГ може собі це дозволити і мати канал комунікації з різноманітною інформацією про життя громади: усі контактні дані, електронні інструменти, за допомогою яких жителі громади можуть впливати прийняття важливих рішень, її розвиток.


Сайт додатку “Smart місто”: https://smart-misto.org.ua Фейсбук організації: https://www.facebook.com/cehrin.dn

Відеолекція СМАРТ МЕДІА про реформу цифрової трансфрмації: https://youtu.be/721coXXUvoA


Наразі СМАРТ МЕДІА працює з робочими групами, які також розробляють свої власні історії успіху, сподіваємось, що дані історії надихнуть їх та інших читачів на ефективну роботу та посилення громадського впливу.


Авторка: Ірина Олександрова


Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). ГО СМАРТ МЕДІА була відповідальна за зміст публікації , але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.





bottom of page