top of page

у Хмельницькому відбувся креативний захід у межах проєкту «Смарт Реформи».

Основну увагу зосередили на темі інклюзивності у навчальних закладах міста.

На заході були присутні працівники Хмельницького інклюзивно-ресурсного центру та батьки дітей, яким необхідні особливі освітні потреби.


У ході спілкування присутні озвучили головні проблеми, з якими стикаються. Зокрема це недостатнє фінансування на створення належної інфраструктури в навчальному закладі, велику навантаженість на вчителів та асистентів, брак кваліфікованих фахівців, особливо логопедів та та психологів. Також присутні батьки відзначають, що досі існує проблема сприйняття особливих дітей іншими дітьми.

Представниця Департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради Олени Барабаш-Тимофєєвої говорить про брак фахівців.

«Наразі у Хмельницькій міській територіальній громаді діє два інклюзивно-ресурсні центри. Якщо говорити чи закривають вони потребу, то слід звернутися до законодавства, яке передбачає на 12 тисяч дітей один центр, себто в ідеалі в громаді мало б бути таких чотири або й п’ять. Проте головна проблем не стіни, а люди, які будуть у ньому працювати. Ми маємо величезний брак фахівців, це стосується і асистентів вчителів та вихователів, і психологів, і реабілітологів», – зазначає Олена Барабаш-Тимофєєва. Фахівчиня та практичний психолог Хмельницького інклюзивно-ресурсного центру №1 Оксана Гиндра аналізуючи свою роботу каже, що в місті, власне, як і у всій країні є брак фахівців, а ті що є мають велике навантаження. «Потреба є у всьому: і у збільшенні приміщень, і у поліпшенні матеріально-технічної бази. Насправді, хочеться приділити більше уваги кожній дитині та їх батькам, однак не завжди вистачає часу та ресурсів», говорить Оксана Гринда.


Паралельно у ході спілкування присутні створювали малюнки-рефлексії на те, про що йшлося в ході спілкування.


Завдяки тому, що проблеми озвучують, над ними можна працювати та їх вирішувати. Команда СМАРТ МЕДІА обов'язково сформує усі зауваження громадян у конкретні пропозиції, для того, щоб зміни були саме такими, яких потребують люди.



__________________________

Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). ГО “СМАРТ МЕДІА” відповідальна за зміст публікації, але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.




bottom of page