top of page

Публічна дискусія у Тернополі

13 грудня ми провели публічну дискусію у Тернополі на телеканалі TV-4 на тему: «Відбудова України: чи чути голос молоді?».


Трансляція дискусії - https://www.youtube.com/watch?v=YCBox2cZLag




Запрошеними спікерами були:



Богдан Буяк– ректор ТНПУ ім. В. Гнатюка, доктор філософських наук, кандидат історичних наук, професор кафедри філософії та суспільних наук;

Аркадій Шульгай– проректор з науково-педагогічної роботи ТНМУ ім. І.Горбачевського, доктор медичних наук;

Микола Дивак- проректор з наукової роботи Західноукраїнського національного університету, доктор технічних наук;

Назарій Мельничук– начальник управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей;

Леся Голояд- керівниця Програми «Незламна молодь: молодіжні ради», що реалізовується Українською асоціацією молодіжних рад за підтримки Міжнародного республіканського інституту

У ході дискусії учасники спілкувались про проблеми відбудови, реалізації потенціалу молоді, питання працевлаштування, а ще – про виклики вищої освіти в умовах війни.

Як зауважив Богдан Буяк: «Нам потрібно готувати тих фахівців, які будуть потрібні зараз та для післявоєнної відбудови. До прикладу в Україні спостерігаємо значну нестачу вчителів. На сьогоднішній день Тернопіль асоціюється в нашій державі із чотирма потужними національним університетами і відрадно те, що вся система освіти нашого міста адекватно сприйняла виклики пандемії та війни. З початком пандемії всі університети включилися в системну роботу щодо цільового забезпечення потреб військових».

Важливим аспектом навчання в умовах війни стало питання безпеки та облаштування сховищ. Зі слів керівництва університетів, навчальні заклади зуміли якісно організувати навчання.

«Студенти під час повітряних тривог можуть перебувати в укритті та навчатись. В укриттях є потрібне для цього обладнання, а також доступ до інтернету. Безпека студентів – наше основне завдання, оскільки ми несемо за це відповідальність», - сказав Микола Дивак. Окрім цього, він розповів про можливості імпресивногомультифункціонального хабу, який розпочав свою роботу на базі ЗУНУ. Хаб покликаний забезпечити доступність цифрової освіти та новітніх технологій для вразливих категорій населення. Він оснащений технікою для можливості роботи у форматі доповненої реальності. Аналогів йому в Україні немає.

Аркадій Шульгай звернув увагу на психоемоційний стан студентів: «Пять відсотків здобувачів вищої освіти зазначають ознаки депресії, тридцять один відсоток – ознаки тривожності, двадцять вісім відсотків – ознаки стресу. Крім цього у здобувачів вищої освіти спостерігаються ознаки вигорання, тобто емоційного виснаження. Близько шістдесяти відсотків мають емоційне виснаження. На сьогодні ми повинні звертати на це увагу в закладах освіти».

Про молодіжну політику міської ради розповів Назарій Мельничук: «Програму із підтримки молоді затвердили, враховуючи побажання молодіжних організацій та організацій, які працюють з молоддю. Ця програма містить пункти щодо профорієнтації молоді та подальшого пошуку роботи. Також минулого року Молодіжна рада Тернополя реалізовувала ініціативу у межах, якої відбувалися зустрічі із школярами та студентами, де розповідали про громадську активність у місті».

А Леся Голояд розповіла про програму «Незламна молодь- молодіжні ради»: «Ви зазначали про нашу програму, загалом бюджет нашої програми – вісімдесят тисяч доларів, ми працюємо з десятьма молодіжними радами, які в себе на місцях, які впроваджують політику відбудови, зокрема безбар’єрності. Це дуже великий процес інфраструктурних змін та змін в установах».


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). ГО “СМАРТ МЕДІА” відповідальна за зміст публікації, але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.

bottom of page