top of page

Освіту обговорили у Чернівцях

Серед учасників події були директори шкіл, батьки, представники батьківського комітету. Запрошеною гостею заходу – Ірина Ткачук, начальниця управління освіти Чернівецької міської ради міської ради.

Ключовими питаннями зустрічі стали:

  • безпека учнів у навчальних закладах, облаштування укриттів у школах;

  • доступність освіти для ВПО,

  • робота дитячих садочків у період блекауту;

  • якість вищої освіти та її перспективи;

  • зарплата вчителів, труднощі онлайн освіти.


У ході розмови учасники події розповіли про роботу шкіл у перші місяці війни, нові виклики, облаштування укриттів. Жвава дискусія виникла при обговорення якості вищої освіти, можливості працевлаштування, її доступності та загрози її знецінення. Учасники критикували онлайн освіту, під час якої учні втрачають комунікаційні навички, відсутня взаємодія «вчитель-учень», «учень-учень».


Як розповіла Станіслава Кушнір, директорка Чернівецького ліцею №17: «Забезпечувати якісний навчальний процес у період війни складно. Навчання в укриттях має свої виклики, є потреба їх облаштування, ремонту, створення належних умов для учнів».


Окрім того, батьки розповіли про те, що онлайн освіта потребує хорошої техніки, а не всі учні її мають. «Коли учні працюють вдома, онлайн, то виникає потреба мати хороший ноутбук або планшет. Не всі мають змогу придбати дороговартісну техніку. Тим більше, коли сім’я переїхала, рятуючись від війни», – .сказала Ольга Натарова, мама учнів.

Під час обговорення питання вищої освіти та її доступності думки учасників розділились. «Я вважаю, що вища освіта повинна бути лише для тих, хто її справді потребує. Коли вищу освіту здобувають масово, не розуміючи для чого вона, втрачається її цінність» - поділилася своїми спостереженнями Ірина Ткачук, яка окрім керівництва управлінням освіти має ще й викладацький досвід.


А учасниця заходу Олена Кулик, звернула увагу на те, зараз у час війни важливо зберегти перспективну молодь: «Через військові дії багато освітніх закладів зруйновані, велика кількість обдарованої молоді виїхала з країни. Якщо ми будемо переймати європейський досвід без врахування наших особливостей, то втратимо ту молодь, яка, незважаючи на труднощі, прагне залишитись в Україні».


У другій частині заходу, учасники малювали.


Підсумком зустрічі стало те, що громадяни виявили бажання долучитись до робочої групи з освіти та продовжити комунікувати у чаті-телеграм.


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). ГО “СМАРТ МЕДІА” відповідальна за зміст публікації, але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.




bottom of page