top of page

Дискусія "Відбудова Харкова"

У вівторок 31 жовтня, у Харкові при організаційній підтримці Харківського медіахабу пройшла у межах проєкту «Смарт Реформи» сталася дискусія “Відбудова Харкова”. Архітектори, урбаністи, громадські активісти, представники ініціативних груп будинкових комітетів та відповідальні чиновники Харківської міськради зберуться на публічну дискусію, щоб обговорити дорожню карту відбудови Харкова.

Серед спікерів участь у дискусії взяли заступник начальника Департаменту ЖКГ Харківської міськради Євген Пасенов, директорка КУ “Харківська інвестиційна агенція” Татьяна Столяренко, заступник директора Департаменту інфраструктури, автор транспортної концепції оновленої Привокзальної площі.Володимир Матяс, урбаніст Павло Храмов, дослідних Харкова, член робочої групи Нормана Фостера Максим Розенфельд.

Наразі Харків є найбільш ушкодженим від російської агресії обласним центром в Україні. Від обстрілів пошкоджено половина будинків, це понад 5 000 багатоповерхівок, майже сотня з яких - пам’ятки архітектури.. А ще школи, садочки, адмінбудівлі та інфраструктура, говорять в міськраді. Кожна нова атака окупантів - нові руйнації. Через ракетний удар 6 жовтня було пошкоджено ще 70 будинків. Минулого року, зазначив Євген Пасенов, відремонтували близько 200 будинків, зараз в роботі ще 63. Але місцевого бюджету нерідко вистачає на відновлення споруд, які отримали незначні та середні ушкодження - щодо відбудови споруд, що мають значні руйнування, тут потрібні державні та міжнародні інвестиції. Законсервувати сильно пошкоджені будівлі у міста немає ресурсів, а не фінансових, ані людських, констатували в мерії. Але запевнили. по кожному об’єкту вони намагаються провести як найшвидше експертизи, щоб на цьому підґрунті вже шукати фінансування.

Немає коштів, щоб законсервувати всі ушкоджені об’єкти, тому що їх кількість неймовірна. А проєктних груп на загал, те що ми мали в регіоні та тих, що ми спробували їх, у нас їх не вистачає, - констатував Євген Пасенов.



При цьому він пояснив, що експертиза, яку замовляє місто, дійсна протягом року, навіть через зиму, експерти працюють далі разом з будівельниками, й тому це дозволить далі відремонтувати будинок за будинком.

На дискусії були присутні члени ініціативних груп зруйнованої ланки будинків по вулиці Метробудівників на Північній Салтівці. Вони підкреслили. що лише завдяки комунікації Смарт медіа влади з громадянами змогли отримати відповіді щодо майбутньої відбудови.


Але відбудова Харкова, це не лише відновлення зруйнованого житла. Це залучення інвестицій та презентація нових проєктів, про які потрібно говорити вже сьогодні, відмітила голова ГО СМАРТ МЕДІА Олександра Щукіна. Адже відкрита дискусія дозволяє розуміти людям, яке майбутнє їх чекає та мати надію, включатися у процеси реформування міста.


Попри активні бойові дії Харків вже активно залучає інвесторів. Так, поки вони частіше обирать Київ та західні регіони зазначила директорка КУ “Харківська інвестиційна агенція” Татьяна Столяренко, але Харків також готується до нових звершень. Є міська програма, яка дозволяє без проблем оформити документи, отримати пільги та місце під бізнес. Орієнтація не лише на іноземного, а й місцевого інвестора, й для тих, хто готов вкладатися у великі технопарки, й для тих, хто має невеликі або високотехнологічні проєкти.


Ми розуміємо, якщо з’являється інвестор, то втілювання проєкту не буде завтра чи після завтра, Від початку згоди до реалізації проєкту буде десь 12-18 місяців, які плануємо втілювати, - зазначила Тетяна Столяренко


Але щоб з’явилися інвестори, їм потрібно й запропонувати цікаві пропозиції. Архітектори разом з міською владою вже працюють над цим. На дискусії зокрема був представлений проєкт обновлення Привокзальної площі, де планується зробити нове коло громадського транспорту, яке було б доступне для людей з інвалідністю. Його пропонують зробити ближче для входу на місці незграбної парковки, парковку зробити підземною, а на місці застарілого трамвайного кільця побудувати новий ТЦ, чим й зацікавити інвестора.

Одне з запропонованих рішень спорудження торговельного центру як раз на місце трамвайного кільця. Й мало скластися таке враження, що ми всій цей проєкт затіяли через це, але ні. Ми розуміємо, що торговельний центр в тому місці він, мабуть, потрібний, в Європі це часто суміщення й вокзалу, й торговельний зони, й розважальної також. Й якщо є інвестор, який може її побудувати то будь ласка, є територія яку ми також можемо запропонувати, - зазначив со-автор проєкту Володимир Матяс.


Урбаніст Павло Храмов зазначив, що це важливий проєкт тому, що він не лише про інвесторів, а й про людей - про інклюзивність Харкова зокрема. Місто скоріше відродиться, коли ті хто повертається, будуть бачити що реконструкція йде саме для них. В той час як Максим Розенфельд наголосив, що Харкову потрібна стратегія розвитку, й вона повинні публічного обговорюватися саме на таких дискусіях. Саме тоді можна говорити про реальну Відбудову Харкова.



Підсумком заходу було те, що громадяни у яких були питання , та власники постраждалих квартир, обʼєднались в робочу групу щоб написати спільний план дій.


Посилання на відео https://www.youtube.com/watch?v=yuii8PgBGwM


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). ГО “СМАРТ МЕДІА” відповідальна за зміст публікації, але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.



bottom of page