top of page

Два з половиною місяці під обстрілами – у Харків почали повертатись люди

Команда «Смарт медіа» проінспектували Салтівку, поспілкувалась с людьми які почали повертатися до дому, обговорили, якої допомоги потребують люди.


Cалтівка вважається найбільшим спальним масивом в України, тут мешкає понад 400 тисяч людей.



Випадково гатити по Салтівці не можна, вона побудована відсторонь від інших районів міста, тут знаходяться лише цивільні об’єкти – багатоповерхові будинки, школи, садочки, Особливості розташування Північної Салтівці в тому, що вона знаходиться на околиці міста, у російському напрямку. З 24.02.2022 найближчі села (Липці, Тишки, Циркуни) знаходяться в окупації військ РФ, що дозволяє їм максимально близько розміщувати гради та іншу артилерію, та розстрілювати будинки.



З першого дня війни 24.02.2022 військові загарбники з РФ постійно розстрілюють Салтівку, використовуючи системи град, смерч, авіаційні ракети та бомби та інше. Постраждало, за даними ДСНС, понад 40 будинків, про остаточну кількість вбитих можна буде говорити після війни, але частина цивільних жертв сталася саме на Салтівці. Так, при обстрілі вул. Героєв праці 03.03.2022 загинуло, при обстрілу улиці Бучми при потраплянні снаряду у будинок загинула жінка. Після цього люди гинули майже щоденно, точна кількість жертв встановлюється.


Крім цього, можна спостерігати гуманітарну катастрофу – на Салтівку вкрай складно доправити ліки, зокрема інсулін, дитяче харчування. Через постійні обстріли не можливо організовано евакуювати людей, які понад тиждень знаходяться без опалення, світла, газа, води. В той час як в ночі у Харкові була минусова температура.



Я не знаю, як ми вижили, - говорить Ольга, мешканка вулиці Дружби Народів, - я пенсіонерка, води немає, світла також. Хорошо, що поруч джерело, хожу туди за водою. Готувати приходилось у дворі, від постійних вибухів ховалися за правилами двух стін, як нас навчили. Але тут мій дім, нікуди не поїду від сюди.


Валерій, який вперше з березня повернувся до своєї квартири на вулиці Бучми, провів для Смарт медіа «екскурсію» - вибито скло, пошкоджені шибки, вигоріли зверху пліти.


"Ми бігли відсюди вночі, жінка, діти, я – такі були обстріли, - а до війни почали ремонт, планували жити по-людське, як тепер повертатися навіть не знаю. Пів будинку зруйновано. Рідні ще у родичів у центрі, я ось приїхав".



Також на Салтівці пострадали майжі всі школи, дитячи садочки. Коли діти навіть за умови миру зможуть повернутися до оффлайн навчання, питання відкрите.


12.03.2022 був обстріляний медкомплекс на 602 макрорайоні де, зокрема знаходиться харківській міській перинатальний центр. Постраждалі дві поліклиники – 10 та 11- для дорослих, та 13 дитяча.


Обстріли руйнували Салтівку щодня, жодного будинку без потрапляння снарядів, майже всі без вікон.


Наразі, окрім перших ремонтів та постачання продуктів, для людей важливо налагодити комунікацію. Не всі знають про допомогу та виплати, які вони можуть отримати через платформу «Дія» та інші платформи, які доступні завдяки реформи інформатизації. Які можливості щодо онлайн консультування у медичній сфері, в освіті, в ЖКГ завдяки проведенним реформам та головне, як наати свідчення про військові злочини. Наразі «Смарт медіа» допомогає у цієй роботі з комунікацією


Фактично, мешканці Північної Салтівки стали заручниками окупантів, яких використовують заради політичних торгів та тиску на керівництво міста та України, що, безумовно є проявом тероризму.



bottom of page