top of page

Волонтерська армія Харківщини: приєднуйся до війська!

Волонтерська армія – напевно не менша за кількістю ніж ЗСУ, й не менше значуща. У перший день масового вторгнення у «волонтерські війська» записались сотні тисяч людей, які допомагають не лише армії, а й цивільним. Хтось з них допомагав з 2014, інші почали активно працювати саме зараз. Це вже не так важливо, головне, що без допомоги волонтерів спротив України навряд чи був настільки успішним. І в цьому не потрібно шукати провину держави – до війни, середньовічної навали не готовий на 100% жоден державний механізм. Волонтерство та об’єднання це те, що робить Україну нацією, показує реальні цінності та демонструє, що Україна це не лише про територію на карті – це про людей, об’єднаних однією ідеєю.

Водночас якщо з 2014 більша частина волонтерів, які були пов’язані зі спротивом, все ж таки допомагали армії, наразі виникла потреба в єднанні навколо допомоги цивільним та громадам, які або опинились в окупацію, або навпаки приймають переселенців.

Безумовно, найпотужнішими волонтерськими ініціативами залишаються «Станція Харків» та БФ «Харків з тобою», які збирають, організовують та надають гуманітарну допомогу й беруться за рішення системних завдань – допомоги лікарням, дитбудинкам тощо. А також допомагають іншим волонтерським ініціативам, які мають обмежені ресурси щодо збору допомоги, але мають можливість допомагати адресно. Саме людський ресурс – вільні руки та серця, готові прийти на допомогу – найцінніше у цей час.



Група Максима Іванова «Допомога Харків». У мирний час успішний журналіст, Максим об’єднав однодумців, які доставляють продукти та ліки у найбільш небезпечні райони міста, безпосередньо в руки тим, хто не має змоги виїхати та вийти за гуманітаркою, переважно літнім людям.



Через війну чимало вразливих категорій залишились у місті через неспроможність виїхати. Чимало з них діабетом, і в перші дні війни знайти інсулін стало дійсно питанням життя та смерті. Поки запрацювала урядова лінія допомоги хворим на діабет, команда Діа-Дзен, як і в мирний час опікувалася допомогою інсулінозалежним – допомагають знаходити необхідні ліки, привозять допомогу.




Команда Данієля Солодчика допомагає евакуюватись людям з інвалідністю. А ще також розвозить продукти тим, хто неспроможний дійти навіть до пунктів роздачі гуманітарки.





Як й команда Смарт Медіа, яка передає допомогу тим, хто вимушений мешкати у підвалах – окрім їжі, це теплі ковдри, ліхтарики, павер банки, спальники. А ще ми пишемо про ті волонтерські ініціативи, кому дійсно можна довіряти, звертатись та допомагати, зокрема фінансово. Адже активісти працюють на межі власних ресурсів, яких не завжди вистачає.


Допомога їжею та ліками, транспортом, щоб допомогти евакуюватись та будматеріалами, щоб зберегти домівки; адресна допомога людям, окремим групам та категоріям, прихисток, допомога та порятунок тварин, щирість та людяність українців безмежна. Це те що лякає ворога та надихає весь світ. Доєднуйтесь до волонтерства, людям потрібна ваша допомога та ініціатива, а ми обов’язково про вас розповімо. Адже наразі ми створюємо єдину базу волонтерів, які зможуть комунікувати один з одним, та допомагати в роботі. Заповнюйте анкету і ми з вами сконтактуємо: https://forms.gle/Pt2jD61w8uVmJJDV9. Разом ми сила, за нами перемога!





bottom of page