top of page

Високі зарплати за корупційну бездіяльність?

Оновлено: 28 бер. 2022 р.

Після реформи децентралізації в ОТГ збільшились бюджети. Частина громад, маючи право призначати собі зарплати та премії, використала ці ресурси заради збагачення. При цьому, питанню розвитку інфраструктури було приділено недостатньо уваги.

Міські голови, користуючись підконтрольною більшістю або конфліктом інтересів приймають на сесіях рішення, про підвищення зарплатні, або нарахування премій у 100, 150, 200%. Таким чином, зарплати складають понад 30-40 тисяч гривень, а подекуди й більше, що в рази вище, ніж середня по ОТГ та навіть вище за зарплати у Кабміні. При цьому питання, щодо розв’язання проблем мешканців ОТГ, прозорості проведення тендерів, поліпшення інфраструктури не вирішуються.


Саме зарплатам глав РДА та ОТГ було присвячено достатньо публікацій, зокрема на Харківщині завдяки Мережі антикорупційних центрів, які отримали відповіді на запити щодо нарахувань. Але можливо ці шалені гроші виплачують місцевим чиновникам не просто так, й вони зробили місто-сад у своїх ОТГ? Або завищенні зарплати не системна ситуація для інших регіонів?


Харківщина. Найгучніший приклад жадібності до бюджетних кошів – Безлюдівська ОТГ. Голова Микола Кузмінов виписав собі 200 000 гривень зарплати, включивши до неї премію за високі досягнення, матеріальну допомогу та кошти на оздоровлення. Й так декілька місяців поспіль. Й це вже восени 2021 року, за який він ще декларацію не подав, інформація була оприлюднена завдяки медіа. У 2019 році він також не бідував, отримуючи майже 40 тисяч гривень кожного місяця. Більш того, за даними декларації, він є власником 3 земельних ділянок, двох приватних будинків, квартири, дати набуття у власність, всупереч закону, не вказані.


Можливо за ці шалені гроші у Безлюдівці й зроблено дуже багато? Але ні, у головному селищі навіть вода подається за розкладом та бурого кольору – проблеми з водопроводом не можуть вирішити роками, у Лізогубівці, що входить до Безлюдівської ОТГ не можуть вирішити питання з вуличним освітленням – немає на це грошей у бюджеті, а тендери, яких небагато, що свідчить про скорочені витрати з бюджету на громади, є корупційними прикладами. По-перше, значна кількість тендерів знову ж такі направлені на обслуговування роботи влади: купуються електрочайники, гвоздики для привітань, канцелярія, на якій завищуються ціни. Наприклад. ОТГ купляє 3 діркопробивачі майже по 200 гривень кожний (якщо дійсно купує, а на просто на папері, а бухгалтерія використовує радянські), у той час, як в роздріб максимальна ціна за нього 60-140 гривень. Або укладає неконкурентну угоду за ремонтні роботи зі своїм постійним фаворитом майже на чверть млн гривень. До речі, це чи не найсуттєвіша витрата з бюджету окрім зарплат.



Сумська область. Зарплатня голови Степанівської ОТГ Володимира Лукаша з преміями та виплатами за великі досягнення складала у 2021 році майже 40 000 гривень, точніше 39 800. При середній зарплатні по ОТГ 5000 гривень. У 2020 році його щомісячна зарплатня складала 46 тисяч гривень, а річне утримання з сільського бюджету обійшлось громаді в пів млн гривень. Можливо у Володимира Лукаша дійсно великі досягнення? Мешканці ОТГ бідкаються про розбиті дороги та відсутність спортивних майданчиків, а ті тендери, що стосуються ремонтів проводяться на неконкурентних умовах, а електротовари для громади, світлодіодні лампи, магнітні перемикачі купляються з переплатою вдвічі й вище. Наприклад, з бюджету було витрачено 120 тисяч грн, за які купили перемикачі за 756 грн кожний, у той час, як вони коштують 300-400 грн в розбрід.

Полтава. Тут безпосередньо у місті голови РДА один перед одним хизуються зарплатами, в ОТГ також зарплата менше як 30 тисяч гривень є нонсенсом, але лідером ярмарку жадібності можна назвати голову ЗаворсклянськоїОТГ В’ячеслава Сологора, який отримував з бюджету по 35 тисяч гривень на рік, але за цей час його ОТГ втратила статус як спроможної, і Сологор став з голови ОТГ головою сільради. Але при цьому питання щодо саме його спроможності на посаді не стало. Хоча тендерні закупівлі говорять, про те, що Сологор отримував з бюджету громади не лише зарплатню, а й мав додатковий дохід. Зокрема, побутові контейнери для сміття вони закуповують за 3000 грн кожен на суму 75 000 гривень, хоча ринкова ціна стартує від 1000 грн; а вартість закупленого бензину збільшують заднім числом та додатковими угодами.


Донбас. Міські голови та голови ОТГ також не соромляться призначати собі зарплати значно вищі за середні по регіону, і при цьому ще в порушенні закону "Про доступ до публічної інформації", не завжди роблять це відкрито. Але тут є своєрідним лідером не лише у регіоні, а в країні є мер Добропілля Андрій Аксьонов. За 2020 рік він заробив на посаді міського голови трохи більше ніж 1 млн грн. Плюс отримав 64 тис. грн пенсії. Але у 2021, щоправда, він покинув посаду – пішов на підвищення, виграв довибори у парламент. Окрім політичних скандалівчерез умовно наявність російського паспорта та бізнесу у Криму, Аксьонов перебував під судом за незаконні оборудки з бюджетними грошима. Але це не завадило йому продовжити кар’єру.


Всі ці приклади є частиною системної корупції по вимиванню грошей з бюджетів ОТГ, бюджетів, які б повинні йти на розбудову сіл, їхньої інфраструктури, доріг, соціальних об`єктів, а йдуть у кишені місцевих чиновників. Дійсно, закон дозволяє призначати премії місцевим чиновникам й це може бути чинником для запобігання корупції. Але закон не змушує це робити для ледарів та корупціонерів, й контролювати це повинні депутати та мешканці громад, зокрема через голосування на виборах. Щоб отримати інформацію про зарплатні, майно та тендерні закупівлі не потрібно чекати на правоохоронців, таку навалу закупок ані вони, ані громадські антикорупційні центи просто не в змозі обробити. Це дуже просто робити та контролювати на місцях, як продемонструвала робоча група «Антикорупційна реформа». Лише зацікавленість у контролю за бюджетами на місцях зупинить марнотратство та корупцію. Разом – сила!




Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку(USAID). ГО СМАРТ МЕДІА була відповідальна за зміст публікації, але він не обов'язково відображає погляди USAID або Уряду США.



bottom of page