top of page

Як придбати державне майно? Недоліки малої приватизації

Оновлено: 13 бер. 2019 р.


Мала приватизація - це продаж державного майна на одному з більш ніж 40 майданчиків у системі "Прозорро.продажі". Вона дозволяє прозоро та чесно продати державні об’єкти. Але, незважаючи на революційний ривок, ця система все ще має ряд недоліків.


Ми проаналізували недоліки та виробили рекомендації, а також отримали коментарі від Олексія Соболева, в.о. директора ДП “ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ”, з приводу наших зауважень.

 

Інформаційна безпека покупця


Проблема


Всі документи, які ви завантажили, назавжди залишаться у системі "Прозорро.продажі" та будуть доступні для скачування. У відкритому доступі це нормально, бо в нас зараз багато відкритих реєстрів. Але сенс у тому, що всі скан-копії паспортів, номери ІПН (адже ви надаєте його і в заяві, і на сторінці учасників торгів), які є в системі, середньої руки програміст (навіть не хакер) може скопіювати годин за сорок. Як можна використати таку базу в декілька десятків людей? Наприклад, персональні дані можна використати для шахрайства з отриманням позик.


Пропозиції

Прозорість в приватизації - це важливо. Але дані ІПН не несуть додаткової інформації для звичайного громадянина, як і скан-копія паспорта. Необхідно обмежити доступ до цих документів, залишивши у вільному доступі інформацію лише про ПІБ покупця.


Олексій Соболев: “Наш принцип "всі бачать все", інакше з'являться питання чи дійсно переможць аукціону отримав актив у власність. Чи є ризики? У нас більше 10 тисяч успішних аукціонів, з них тисячі громадян учасників. Скарг було менше п'яти. Вочевидь, це не є проблемою”.

 

Клієнтоорієнтованість


Проблема 1

Поряд з зайвим розкриттям персональних даних покупців все ще не вирішено досконально інформування про сам об'єкт приватизації. Немає загальновстановленого стандарту оформлення. У деяких оголошеннях є 3 фото, а у деяких - немає жодного. Десь опис об'єкта приватизації займає одне речення, десь - пів сторінки. Та ніде немає звіту про оцінку майна, який дозволяє зробити висновок, наскільки цікавий цей об'єкт покупцю. Це робить ряд об'єктів нецікавим при попередньому перегляді та призводить до того, що вони продаются за меншу вартість.


Пропозиції

Потрібно створити універсальний шаблон , ввести перелік мінімальної інформації яка повинна міститися в оголошенні про об'єкт продажу.


Олексій Соболев: “Опис об'єкту встановлений нормативними документами. Ми працюємо щоб замовники дотримувались мінімальних стандартів, але не завжди нас слухають. Там де можна прописати в законодавство вимоги, ми прописуємо детально.”


Проблема 2

Якщо ви перебуваєте в Харкові і хочете купити собі нерухомість на схилі карпатських гір, то врахуйте, вам доведеться їхати в обласний центр тієї області, в якій ви купуєте нерухомість, та й щонайменше двічі. Це буде потрібно лише для того, щоб підписати документи, хоча відділення Фонду Державного Майна України є в кожній області.


Пропозиції

Суть проблеми в цілому зрозуміла, кожне відділення - окрема юрособа і вони "не пов'язані" один з одним. Але всі ці обмеження  - це лише зайва бюрократія. Питання може бути вирішене указом Прем'єр Міністра, це спростити процес оформлення для покупців з різних регіонів.


Олексій Соболев: “Юридично відділення ФДМУ працюють окремо, це реальність. Тому не може підписати договір керівник іншого відділення.”


 

Корупційні ризики


Проблема

Процедура продажу державного майна через аукціон відкрита. Але є інша процедура, дуже непублічна, процедура продажу через викуп. Вона доступна для тих, хто орендує державне майно.


Як працює ця схема?

Ви знімаєте приміщення у Фонду Державного Майна України. Приміщення майже завжди у поганому стані. Ви отримуєте дозвіл на “невід'ємні поліпшення” приміщення та робите ремонт. Після цього у вас є першочергове право викупити приміщення за оціночною вартістю без аукціону. Крім цього від оціночної вартості віднімуть всі ваші витрати на ремонт.

Чи надавати дозвіл на “невід'ємні поліпшення” вирішить чиновник. Вартість робіт по ремонту напише підрядник, а ціну продажу визначить оцінювач. Всі ці документи не публікуються, тож вас майже неможливо перевірити. Це робить спокусу скористатися цим.


Пропозиції

Процедуру викупу потрібно скасувати. Наймач після проведення ремонту повинен мати такі ж права, як і всі інші, та викуповувати об'єкт через аукціон. А заради справедливості він ще й повинен мати дисконт у розмірі витрачених коштів.


Олексій Соболев: “Нажаль це ми не контролюємо, але ми змогли зробити процес прозорішим. Об'єктивно є об'єкти, за якими вартість поліпшень дійсно більше ніж будь яка ринкова вартість активу, тому повністю виключити викуп не можна. Ми підготували зміни в закон про оренду, якщо буде оренда на прозорих аукціонах, то ризик несумлінного викупу дуже знизиться”.


 

Автор: Андрій Кисельов

Останні пости

Дивитися всі

Вакансія комунікаційного менеджера

Оголошуємо конкурс на посаду комунікаційного менеджера. Обов язки: ведення зовнішньої та внутрішньої комунікації по виконанню завдань проєкту. Навички: вміння писати аналітичні матеріали, володіння со

bottom of page