top of page

StateWatch: школи Харкова та пандемія

Як Харківська влада забезпечувала школярів міста засобами протидії COVID-19 у “карантинний” період? Минуло більше року з початку пандемії COVID-19 в Україні, однак владу досі критикують за неспроможність створення умов для сповільнення розповсюдження вірусу. Багато уваги з боку громадськості було прикуто до забезпечення засобами індивідуального захисту лікарень та медиків, проте питання захисту освітян та решти учасників освітнього процесу достатньою мірою не висвітлювалося. Водночас забезпечення шкіл належною кількістю масок, антисептиків, дезінфекторів тощо є прямою відповідальністю органів місцевої влади, адже саме у школах знаходиться велика кількість осіб, а отже і наявний високий ризик захворюваності на COVID-19.

Міністерство освіти та науки у вересні 2020 року заявило про потребу у 6 млрд грн на забезпечення учасників освітнього процесу засобами індивідуального захисту, 3 млрд з яких МОН попросило Кабмін виділити з Фонду боротьби з COVID-19. Додатково близько 3 млрд грн мало надійти в якості співфінансування з інших бюджетних програм.

Між тим, навіть попри високий ризик зараження у школах на коронавірусну інфекцію, запит МОН задоволено не було.

Пізніше Кабмін все ж виділив МОН 539,4 млн грн у якості субвенції на “Нову українську школу”. Кошти мали бути витрачені на “забезпечення дезінфікуючими засобами захисту учасників освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти”. Така сума вочевидь не відповідає розрахункам МОН, а тому обов’язок створення безпечних умов для навчання перейшов до органів місцевого самоврядування. Однак чи впоралася влада на місцях із цією задачею?

Експертна організація StateWatch вирішила дослідити це питання та отримала наступні результати.


Скільки витратили на боротьбу з COVID-19 в школах Харкова минулого року?


Згідно з інформацією, отриманою від Харківської міської ради, обсяг коштів, передбачених на закупівлю медичних масок, дезінфікуючих засобів для обробки рук і шкіри, дезінфікуючих засобів для поверхонь з метою створення безпечних умов здобуття загальної середньої освіти в 2020 році склав 18,9 млн грн, з яких 16,5 млн грн було виділено з державного бюджету (в рамках субвенції на “Нову українську школу”). За ці кошти було закуплено дезінфектори, однак не вказано їх кількість та конкретну витрачену суму.

2,4 млн грн було виділено з бюджету Харківської міської територіальної громади, які було витрачено на закупівлю 69 тис масок на суму 622,1 тис грн.

Відтак, ціна однієї закупленої маски склала близько 9 грн, що майже вдвічі перевищує ціну, яку заклало МОН при здійсненні своїх розрахунків (5,5 грн за штуку) під час надсилання запиту про виділення коштів із Фонду боротьби з COVID-19, не кажучи вже про ціну, яка сьогодні є ринковою.

За решту виділених коштів з бюджету міста закуплено дезінфікуючі засоби для обробки рук і шкіри, дезінфікуючі засоби для поверхонь тощо.

У Харківській міській раді також зазначають, що учасники освітнього процесу додатково впродовж 2020 року були забезпечені медичними масками у кількості 2,5 млн шт із різних джерел фінансування, однак не вказують про які саме джерела фінансування йдеться.

Відтак, загальна сума коштів, витрачених із місцевого та державного бюджетів на забезпечення учасників освітнього процесу засобами індивідуального захисту в Харкові склала щонайменше 18,9 млн грн.

Скільки витрачають на боротьбу з COVID-19 у школах Харкова цього року та скільки коштів потрібно?


У Харківській міській раді повідомляють, що у 2021 році кошти з державного бюджету для створення безпечних умов навчання у школах міста Харкова не виділялись.

Водночас обсяг коштів, передбачених з бюджету Харківської міської територіальної громади на закупівлю медичних масок та дезінфікуючих засобів для шкіл у 2021 році склав 463,9 тис грн, тобто практично в 5 разів менше, аніж минулорічні видатки з бюджету міста.

На основі розрахунків, наданих МОН, у вересні 2020 року, можна визначити потребу в коштах на безпеку дітей та вчителів у Харкові.

Тоді МОН заклало 5,5 грн на одну маску, проте сума в 1 грн є більш ринковою на сьогодні ціною.

За даними, отриманими від Харківської міської ради, у місті налічується 186 закладів загальної середньої освіти. Кількість аудиторій у них - 6 068. Кількість учнів у цих школах - 127 393, а педагогічних працівників - 8 878 осіб.

Тож виходячи з того, що вартість однієї маски становить 1 грн за штуку, їх необхідна кількість на добу становить 3 шт на людину, а середня кількість навчальних днів у місяці - 22 дні, необхідно близько 9 млн грн на забезпечення школярів та вчителів масками.

На придбання антисептиків для рук, у свою чергу, необхідно ще приблизно 3,5 млн грн на місяць.

Відповідно, для забезпечення шкіл масками та антисептиками протям хоча б вересня, додатково потрібно приблизно 12,5 млн грн.


Що робити?


Хоча питання захисту освітян не набуло широкої підтримки ані серед громадськості, ані серед органів влади, воно все ж перебуває на порядку денному, адже вже у вересні почнеться новий навчальний рік. І захист як школярів, так і вчителів, буде необхідним задля зниження швидкості поширення коронавірусної інфекції.

Між тим, видається, що найбільш вразливою категорією населення з погляду чиновників сьогодні є працівники структур Міністерства внутрішніх справ, - нещодавно уряд вкотре виділив МВС “ковідні” кошти. Йдеться про 800 млн грн із держбюджету за рахунок коштів, передбачених за програмою “Заходи, пов'язані з боротьбою з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками”. Освітянам нічого не дісталося з державного бюджету.

Водночас на забезпечення шкіл Харкова засобами протидії COVID-19 з міського бюджету було виділено менш ніж 500 тис грн.

Це свідчить про те, що владі Харкова слід переглянути свої “пріоритети” та дійсно ефективно використовувати кошти, які мали б бути спрямовані на боротьбу з COVID-19.

Втім, варто відзначити, що позитивною тенденцією наразі є значне пришвидшення темпів вакцинації населення, зокрема вакцинації працівників освіти, яких щеплюють препаратом BioNTech/Pfizer, - однією з найбільш ефективних вакцин у світі станом на сьогодні.

Однак малоймовірною видається можливість вакцинування усіх працівників освітніх закладів до початку нового навчального року, а відтак харківській владі все ж слід збільшити обсяги фінансування на закупівлю засобів індивідуального захисту для міських шкіл. Варто також передбачити можливість безкоштовного та регулярного тестування педагогічних працівників.


Аналітична стаття підготовлена StateWatch за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” у межах проекту ”Громадський контроль над бюджетними витратами проти COVID-19”. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду “Відродження”




bottom of page