top of page

Результати змістовної дискусії з кандидатами у мери Харкова

Нещодавно за ініціативи Регіональної Виборчої Ради Харкова відбулась змістовна дискусія з кандидатами на посаду міського голови м. Харкова. Експерти заздалегідь підготували т.зв. “запитальник”, в якому відображено гострі та актуальні проблеми міста. Пропонуємо подивитись, у який спосіб кандидати планують розв'язати нагальні проблеми Харкова.

Микита Соловйов — кандидат від політичної партії «Демократична Сокира» вважає за потрібне змінити основні пріоритетні напрямки витрачання коштів місцевого бюджету. На його думку, велика частка йде на проєкти, які не мають суттєвого впливу на якість життя містян. Крім того, запропоновано провести ретельний аудит комунальних підприємств і скоротити їхню кількість шляхом передачі функцій безпосередньо бізнесу. 

У питанні управління житловим фондом та житлово-комунальним господарством перевага віддається кластеризації системи теплопостачання. На думку кандидата, за потрібне перейти до системи невеликих контейнерів, яких повинно бути від 80 до 100. Це допоможе надавати якісніші послуги мікрорайону, під який вони будуть створені. До того ж це може робити приватний бізнес, а місто лише бути контролером і концесіонером. Було зазначено, що потрібно ліквідувати усі комунальні підприємства, які роблять те, що може робити бізнес. Винятки можливі лише у разі, якщо є унікальний монопольний ресурс, який не можна відтворити за допомогою бізнесу.

Не оминули питання покращення якості доріг та інфраструктури. Микита Соловйов планує працювати над розширенням вузьких місць на вулицях Харкова і розвивати якісний громадський транспорт.  А у медичній сфері  кандидат підтримує принцип «гроші ходять за пацієнтом». Водночас він вважає за потрібне посилити можливість конкуренції між лікарями, між медичними закладами, а також долучити до частки цих функцій приватні клініки та наділити їх правом надавати ті ж послуги, що і державні клініки коштом бюджетних компенсацій. 

Під час обговорення розвитку культури та спорту у місті кандидат від “Демократичної Сокири” акцентував свою увагу на підтримці фізичної культури та масового спорту.

Наостанок громадськість цікавить питання комунікації міської влади з громадою. Микита Соловйов зазначив, що вже існують майже усі необхідні інструменти. Так, наприклад, громадські слухання —  дуже потужний інструмент, який лише потрібно відновити. 




Ігор Черняк — кандидат від ПП «Блок Світличної РАЗОМ» звернув увагу на важливість неподаткових надходжень до бюджету міста. Пропонується наповнити дохідну частину бюджету коштом неподаткових надходжень. На думку кандидата, прибравши корупційні схеми на вході, можливо збільшити місцевий бюджет на 3-4 млрд. Водночас кандидат зауважив,  що місто має витрачати втричі більше, тобто 1,6-1,8 мільярда на галузь охорони здоров’я і збільшити на 10%  фінансування соціальної сфери.  Крім того, Ігор Черняк визначив 3 важливі кроки у житлово-комунальній галузі. Це - проведення аудиту, реструктуризація і залучення бізнесу до надання комунальних послуг. А першим кроком з боку міської влади має бути відновлення інженерних комунікацій коштом цільових програм, можливо із залученням кредитного ресурсу. Проте обслуговуванням ліфтів, вивозом сміття, прибиранням прибудинкової території — може займатися приватний бізнес, створюючи умови для розвитку конкурентного ринку надання комунальних послуг. 

Унікальною є ідея створення громадського омбудсмена, який буде надавати консультаційну та юридичну підтримку споживачам комунальних послуг. У той час, як права бізнесу будуть захищені через створення бізнес-омбудсмена.

Інфраструктурні питання пропонується вирішити шляхом ліквідації маршрутних таксі, створення єдиного транспортного комунального підприємства і єдиного тарифу з системою знижок. А гостру нестачу паркувальних місць можливо мінімізувати шляхом застосування перехоплювальних паркінгів.

Ігор Черняк переконаний, що необхідно будувати нові медичні заклади, а зарплати лікарів повинні зрости коштом муніципальних надбавок.  Надалі планується створення міської системи паліативної допомоги, в тому числі виїзної.

Зростання заробітної плати коштом муніципальних надбавок планується і для освітян. Кандидат вважає, що треба змінити пріоритети та розвивати, в тому числі музейну справу, і повернутися до будівництва сучасного Палацу спорту.

У питанні місцевої демократії, на думку Ігоря Черняка, статут територіальної громади є дієвим механізмом, який лише потрібно удосконалити, а доступ до сесії та до комісії міської ради зробити відкритим.



Олександра Нарижна — кандидатка від політичної партії «ГОЛОС» пропонує зменшити видатки шляхом позбуття корупційних схем і перенесення цих видатків на прозорий і зрозумілий ринок. Окрім цього пріоритетним стане надання фінансової автономії як для комунальних підприємств, так і для закладів освіти. Водночас контроль за фінансами буде здійснюватися через створення наглядових рад. 

Ще одним важливим напрямком роботи місцевої влади має стати реорганізація комунальних закладів та реконструкція мереж. На думку кандидатки, маленькі приватні котельні руйнують екологічну систему міста, тому головний фокус — це енергоефективність та відновлення мереж. У цьому контексті необхідно стимулювати створення ОСББ і спільно з місцевою владою працювати над покращенням умов життя мешканців Харкова. 

У питанні інфраструктури міста Олександра Нарижна звернула увагу на необхідність заміни приватних перевізників на централізований громадський електричний транспорт через шкідливий вплив СО2. Місто має бути забезпечено безперервною пішохідною та велосипедною інфраструктурою. 

Медична сфера потребує реорганізації медичних закладів і підвищення кваліфікації медичних робітників шляхом залучення міжнародного досвіду. Пропонується підвищувати заробітну плату тим співробітникам, які вкладаються в удосконалення  власних навичок та компетенцій. Водночас важливо покращувати співпрацю з обласними медичними закладами. 

Кандидатка зауважила, що у сфері культури, освіти та спорту мають бути прозорі конкурси на посади директорів будь-яких закладів. Будівництво спеціалізованої інфраструктури для молоді є важливим напрямком роботи, особливо в умовах реформи нової української школи. До того ж Олександра Нарижна пропонує долучати бізнес до освітнього процесу, стимулювати розвиток науки, створюючи наукові центри, співпрацювати з європейськими та іншими закладами освіти для обміну досвідом. Розвиток низової культури, надання приміщень для культурних інституцій, стимулювання розвитку локацій, як-от дома культури районів, розвиток спортивної інфраструктури  —  це значна складова розвитку міста, яка має бути реалізована.

Завершуючи, кандидатка від партії “ГОЛОС” впевнена, що громадські слухання мають стати дієвим інструментом діалогу з громадою, а місцева влада має сприяти продукуванню цього діалогу.



Останні пости

Дивитися всі

Вакансія комунікаційного менеджера

Оголошуємо конкурс на посаду комунікаційного менеджера. Обов язки: ведення зовнішньої та внутрішньої комунікації по виконанню завдань проєкту. Навички: вміння писати аналітичні матеріали, володіння со

bottom of page